Απορρίπτει τις θέσεις Κάμερον για την Ε.Ε. ο επικεφαλής του ΕΛΚ

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 7 Ιουνίου 2014, 21:11
Απορρίπτει τις θέσεις Κάμερον για την Ε.Ε. ο επικεφαλής του ΕΛΚ
Ο νέος επικεφαλής της μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας των συντηρητικών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέρριψε το Σάββατο την απαίτηση του πρωθυπουργού της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον να επιβραδυνθεί και εν μέρει να αντιστραφεί η διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), δήλωσε επίσης σε μια γερμανική εφημερίδα ότι η πολιτική αυτή ομάδα συνεχίζει να υποστηρίζει τον υποψήφιό της, τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ώστε να είναι ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρά την αντίθεση της Βρετανίας.

«Η Ε.Ε. βασίζεται σε μια όλο και μια πιο στενή ένωση των λαών της Ευρώπης. Αυτό ορίζεται στις συνθήκες. Δεν είναι διαπραγματεύσιμο για εμάς» είπε ο Βέμπερ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung», αποσπάσματα της οποίας προδημοσιεύθηκαν σήμερα.

«Δεν μπορούμε να πουλήσουμε την ψυχή της Ευρώπης» πρόσθεσε, απορρίπτοντας κάθε αίτημα να δοθεί στα εθνικά κοινοβούλια το δικαίωμα να μπορούν να αναστείλουν την ισχύ της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

«Εάν παραχωρήσουμε σε κάθε εθνικό κοινοβούλιο δικαίωμα βέτο, η Ευρώπη θα βρεθεί σε ένα αδιέξοδο» επεσήμανε ο Βέμπερ.

Ο Κάμερον, ο οποίος δέχεται πιέσεις από τους πιο σκληροπυρηνικούς πολέμιους της Ε.Ε. στο δικό του Συντηρητικό Κόμμα και από το Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP), έχει συμφωνήσει να οργανωθεί ένα δημοψήφισμα το 2017, στο οποίο οι Βρετανοί θα κληθούν να αποφανθούν αν η χώρα θα παραμείνει στην Ε.Ε. Το κόμμα του δεν ανήκει στην πολιτική ομάδα του ΕΛΚ.

Πριν από το δημοψήφισμα, έχει πει ότι θα προσπαθήσει να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους της συμμετοχής της Βρετανίας στην Ε.Ε. Υποστηρίζει ότι θέλει να αποτρέψει τη μαζική μετανάστευση και την επέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα αστυνόμευσης και δικαιοσύνης, αλλά να δοθεί στα εθνικά κοινοβούλια η δυνατότητα να εμποδίζουν την εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας που δεν επιθυμούν.

Ο Βέμπερ επέμεινε πως το ΕΛΚ υποστηρίζει ανεπιφύλακτα την υποψηφιότητα του πρώην πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου Γιούνκερ για να είναι ο επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν.

«Πρέπει να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις τις οποίες κάναμε στους ψηφοφόρους μας: θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Επιτροπής» είπε.

Η Βρετανία αντιτίθεται στην υποψηφιότητα του Γιούνκερ, την οποία υποστηρίζουν οι κυβερνήσεις πολλών κρατών-μελών της Ε.Ε., περιλαμβανομένης αυτής της Γερμανίας. Ο Κάμερον θεωρεί ότι ο Γιούνκερ πρόσκειται σε υπερβολικό βαθμό στους φεντεραλιστές της παλιάς σχολής για να του ανατεθεί το πηδάλιο.

Εξάλλου, χωρίς να αποκαλύπτει τις πηγές του, το περιοδικό «Der Spiegel» έγραψε ότι η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δεν θέλει ο Σοσιαλδημοκράτης (SPD) Μάρτιν Σουλτς να είναι ο επίτροπος της Γερμανίας στις Βρυξέλλες, παρά τις πιέσεις που ασκεί ο ηγέτης του κόμματός του, ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 7 Ιουνίου 2014, 21:16