Άσαντ: «Το διάταγμα Τραμπ στρέφεται κατά των τρομοκρατών και όχι κατά του συριακού λαού»

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2017, 04:20
Άσαντ: «Το διάταγμα Τραμπ στρέφεται κατά των τρομοκρατών και όχι κατά του συριακού λαού»
Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ δήλωσε ότι η απαγόρευση της εισόδου Σύρων στις ΗΠΑ που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ως στόχο τους τρομοκράτες και όχι τον συριακό λαό, δείχνοντας έτσι ότι υπερασπίζεται τη λογική πίσω από το μέτρο αυτό.

Σε συνέντευξή του στην αγγλική γλώσσα που παραχώρησε την Τρίτη στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1 και στον τηλεοπτικό TF1, ο Άσαντ είπε ότι (το διάταγμα) «στρέφεται κατά των τρομοκρατών που παρεισφρέουν σε ομάδες προσφύγων στη Δύση. Και αυτό συνέβη. Συνέβη στην Ευρώπη, κυρίως στη Γερμανία. Νομίζω ότι ο στόχος του Τραμπ είναι να αποτρέψει αυτούς τους ανθρώπους από το να πάνε. Δεν είναι κατά του συριακού λαού».

Τον περασμένο μήνα ο Τραμπ υπέγραψε αντιμεταναστευτικό διάταγμα, το οποίο έκτοτε ανεστάλη από ομοσπονδιακό δικαστήριο. Το εν λόγω διάταγμα απαγόρευε σε πολίτες επτά κυρίως μουσουλμανικών χωρών, περιλαμβανομένης της Συρίας, καθώς και σε όλους τους Σύρους πρόσφυγες να εισέλθουν στις ΗΠΑ.

Ο ίδιος ο Τραμπ υποστήριξε ότι το διάταγμα, το οποίο προκάλεσε διαμαρτυρίες στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό και σύγχυση στα αμερικανικά και στα διεθνή αεροδρόμια, αποσκοπούσε να αποτρέψει τους ενόπλους από το να εισέλθουν στις ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση Άσαντ έχει συχνά ασκήσει κριτική εναντίον δυτικών χωρών για τη στήριξή τους προς τους Σύρους αντάρτες, οι οποίοι θεωρούνται όλοι τρομοκράτες από τη Δαμασκό, και έχει προειδοποιήσει ότι αυτή η στήριξη θα οδηγήσει σε ένοπλες επιθέσεις ανά τον κόσμο.

Ο Τραμπ δεν έχει ακόμη εκθέσει μια σαφή πολιτική για τη Συρία, αλλά έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα ήρε την υποστήριξη προς τις ένοπλες ομάδες και έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να αποκαταστήσει τις σχέσεις με τη Ρωσία, ο πρόεδρος της οποίας Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ο ισχυρότερος σύμμαχος του Άσαντ.

Ερωτηθείς ευθέως αν η αντιμεταναστευτική πολιτική του Τραμπ είναι η ενδεδειγμένη, ο Άσαντ δεν απάντησε. Είπε, όμως, ότι δεν έχει δει ακόμη ποια θα είναι η πολιτική που θα ακολουθήσει ο Αμερικανός πρόεδρος στη Συρία.

Επί του συριακού πεδίου της μάχης, 24 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους από τους τουρκικούς βομβαρδισμούς εναντίον της πόλης αλ Μπαμπ που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ISIS, όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά ο τουρκικός στρατός υποστήριξε ότι κατά την επίθεση σκοτώθηκαν μόνο «τρομοκράτες».

Το Παρατηρητήριο προσέθεσε ότι μεταξύ των θυμάτων από τον βομβαρδισμό της αλ Μπαμπ το τελευταίο 24ωρο είναι και 11 παιδιά.

Η αλ Μπαμπ είναι το τελευταίο προπύργιο του ΙSIS στην επαρχία του Χαλεπίου στη βόρεια Συρία και έχει δεχτεί σφοδρό σφυροκόπημα από τις τουρκικές δυνάμεις και τις συμμαχικές δυνάμεις των Σύρων ανταρτών τους τελευταίους μήνες.

Την ίδια ώρα, ο ειδικός απεσταλμένος για τη Συρία του ΟΗΕ Στάφαν ντε Μιστούρα έκανε την Πέμπτη έκκληση να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες προς την κατεύθυνση της ειρήνευσης στη Συρία στη διάρκεια επίσκεψής του στη Μόσχα και εν όψει του νέου γύρου ειρηνευτικών συνομιλιών στη Γενεύη.

Ο ντε Μιστούρα βρίσκεται στη Ρωσία για συναντήσεις με τους Ρώσους υπουργούς Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, καθώς ο ΟΗΕ ετοιμάζεται για τον νέο γύρο διαπραγματεύσεων στην Ελβετία, στις 23 Φεβρουαρίου.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2017, 04:22