Ασάνζ: Προτρέπει τη Γαλλία να αρχίσει έρευνες για τις αμερικανικές υποκλοπές

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2015, 06:00
Ασάνζ: Προτρέπει τη Γαλλία να αρχίσει έρευνες για τις αμερικανικές υποκλοπές
Ο ιδρυτής του ιστοτόπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ κάλεσε την Τετάρτη το Παρίσι να κινήσει διαδικασίες ποινικών διώξεων μετά τις αποκαλύψεις περί κατασκοπείας σε βάρος Γάλλων προέδρων από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, υποσχόμενος παράλληλα ότι θα δοθούν στη δημοσιότητα νέες πληροφορίες, «ακόμη πιο σημαντικές».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο TF1, ο Ασάνζ προέτρεψε τη Γαλλία να «διεξαγάγει έρευνα» συστήνοντας μια ειδική «κοινοβουλευτική επιτροπή» για τον σκοπό αυτό αλλά και να «κινήσει διαδικασία ποινικών διώξεων», ενώ διαβεβαίωσε ότι «τα πιο σημαντικά έγγραφα απομένουν ακόμη να δημοσιοποιηθούν».

«Διακυβεύονται τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα της Γαλλίας, η εθνική κυριαρχία της δεν μπορεί να καταπατάται, είναι αληθινά ντροπή» ανέφερε ο Ασάνζ και πρόσθεσε ότι «έχει έρθει η ώρα για τη Γαλλία» να αναθέσει σε μια επιτροπή της Εθνοσυνέλευσης να διεξαγάγει έρευνα και να προχωρήσει σε ποινικές διώξεις.

Ο Ασάνζ εξέφερε ακόμη την εκτίμηση στη συνέντευξη που παραχώρησε στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο πως «οι μεγάλες δυνάμεις περιμένουν να δουν ποια θα είναι η αντίδραση της Γαλλίας» μετά τις αποκαλύψεις. «Εάν ακολουθήσει μια πολιτική στρουθοκαμηλισμού, αυτό θα στείλει ένα σαφές μήνυμα στις ΗΠΑ, αλλά και σε άλλες χώρες, όπως η Ρωσία και η Κίνα».

Στο μεταξύ, μετά τη διαρροή των επίμαχων εγγράφων στον ιστότοπο, καλά πληροφορημένες πηγές είπαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη διεξάγουν έρευνες σχετικά με το ποιος διέρρευσε τα έγγραφα στον WikiLeaks.

ΤηνΤρίτη, ο ιστότοπος δημοσίευσε διαβαθμισμένα ως άκρως απόρρητα έγγραφα της NSA τα οποία δείχνουν πως παρακολουθούνταν ο Ζακ Σιράκ, ο Νικολά Σαρκοζί και ο νυν πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα σε ΜΜΕ της Γαλλίας, τα έγγραφα αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι ο Σαρκοζί εξέταζε το ενδεχόμενο να αποπειραθεί να συμβάλει στην επανέναρξη των ισραηλινοπαλαιστινιακών διαπραγματεύσεων χωρίς τη συμμετοχή των ΗΠΑ, ενώ ο Ολάντ φερόταν να ανησυχεί για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη το 2012.

Κατά τις πηγές, εξετάζεται το ενδεχόμενο τα έγγραφα αυτά να παραδόθηκαν στον WikiLeaks και τον ιδρυτή του Τζούλιαν Ασάνζ όχι από τον πληροφορικό πρώην συνεργάτη της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν, αλλά από κάποιο άλλο πρόσωπο.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2015, 06:00