«Ασήμαντες» οι κυρώσεις στην Τουρκία για τους S-400 – Τι δήλωσε ο Ερντογάν

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2019, 12:43
«Ασήμαντες» οι κυρώσεις στην Τουρκία για τους S-400 – Τι δήλωσε ο Ερντογάν

Η Τουρκία φαίνεται ότι θα αποκτήσει και το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400 και τα αμερικανικά μαχητικά F-35. Οι εκτιμήσεις που γίνονται από διεθνή ΜΜΕ αναφέρουν ότι οι κυρώσεις που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες από τις ΗΠΑ δεν πρόκειται να «πονέσουν» τον Ερντογάν. Και αυτό γιατί η «επιχειρηματική» λογική του Τραμπ φαίνεται να επικρατεί έναντι αυτής των «γερακιών» του Πενταγώνου και των διπλωματών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το Bloomberg γράφει χαρακτηριστικά: «Οι αμερικανικές κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας που πιθανότατα θα ανακοινωθούν τις προσεχείς ημέρες εκτιμάται ότι θα έχουν ελάχιστο αντίκτυπο και γι' αυτό δύσκολα μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα».

«Μεσοπρόθεσμα, δεν θα επηρεάσουν την αξιοπιστία της Τουρκίας, στην πολιτική επιτοκίων» δήλωσε ο Hasnain Malik, επικεφαλής στρατηγικής μετοχικού κεφαλαίου στην Tellimer, επενδυτική τράπεζα επικεντρωμένη στις αναδυόμενες αγορές.

«Μακροπρόθεσμα, η Τουρκία παραμένει βασικός σύμμαχος των ΗΠΑ, ενάντια στο Ιράν και τη Ρωσία» προσθέτει. Πόσο μακροπρόθεσμα δεν διευκρινίζει, αφού αυτήν τη στιγμή οι σχέσεις Τουρκίας - Ρωσίας - Ιράν είναι εξαιρετικές.

Υπάρχουν και χειρότερα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που γίνονται «οι κυρώσεις θα είναι τόσο ασήμαντες, ώστε οι επενδυτές πιθανότατα δεν θα αντιδράσουν τόσο αρνητικά όσο αντέδρασαν με την αντικατάσταση του κεντρικού τραπεζίτη της Τουρκίας Murat Cetinkaya πριν από μερικές ημέρες» προσθέτει ο Malik.

Σημειώνεται ότι η τουρκική λίρα είναι το πιο ασταθές νόμισμα του κόσμου εφέτος και έχει μειωθεί κατά 7,6% έναντι του δολαρίου.

Οι δηλώσεις Ερντογάν για τις κυρώσεις

Ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει την εξουσία να άρει τις ενδεχόμενες κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος της Άγκυρας για την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 κι ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα πρέπει να βρει «κάποιον συμβιβασμό» στην όλη διαμάχη, μετέδωσε  το τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk.

«Αγοράζοντας τους S-400 δεν προετοιμαζόμαστε για πόλεμο. Προσπαθούμε να εγγυηθούμε την ειρήνη και την εθνική ασφάλειά μας» διαβεβαίωσε ο Ερντογάν, σύμφωνα με το Haberturk.

Επιμένοντας στο γεγονός ότι αυτή η αγορά δεν ήταν μια «επιλογή αλλά μια υποχρέωση» αναφορικά με την εθνική ασφάλεια, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε ότι είναι πιθανό να συνομιλήσει σύντομα με τον Αμερικανό ομόλογό του, σύμφωνα με τις δηλώσεις που αναπαρήγαγαν τουρκικά ΜΜΕ που συναντήθηκαν με τον επικεφαλής του τουρκικού κράτους.

«Η συμφωνία για τους S-400 είναι αυτήν τη στιγμή η σημαντικότερη συμφωνία στην ιστορία μας» υπογράμμισε ο Ερντογάν, όπως έγραψε η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Sabah».

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2019, 12:46