CNN: Νέες εξελίξεις στην υπόθεση του Μάικλ Φλιν

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 13 Ιουλίου 2019, 04:22
CNN: Νέες εξελίξεις στην υπόθεση του Μάικλ Φλιν

Ο πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Μάικλ Φλιν με την υποστήριξη των νέων δικηγόρων υπεράσπισής του στρέφεται κατά των εισαγγελέων που περιόρισαν την συμφωνία συνεργασίας του με τις Αρχές, αλλά και είχαν συστήσει (2018) την μη φυλάκισή του, μεταδίδει το CNN.

Οι δικηγόροι του Φλιν υποστηρίζουν ότι οι εισαγγελείς, μεταξύ αυτών κι ο Μπράντον Βαν Γκρακ που συνεργάστηκε με τον Ρόμπερτ Μιούλερ, έχουν αλλάξει στάση απέναντι στον πελάτη τους, κατά τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο Φλιν προετοιμάζεται εδώ και μήνες για να τους βοηθήσει σε μία δίκη κατά του πρώην συνεργάτη του Μπαϊτζάν Καϊάν, μέχρι την απόρριψη της βοήθειας του από τους εισαγγελείς, στις αρχές του μήνα.

Η νομική ομάδα του Φλιν υποστηρίζει ότι αυτά που θα έλεγε ο πελάτης τους στο δικαστήριο, ως μάρτυρας, δεν θα ήταν αρεστά από τους εισαγγελείς.

Από την πλευρά τους, οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι ο Φλιν άλλαξε την κατάθεσή του.

“Στην περίπτωση που η υπόθεση εκπέσει στα δικαστήρια, αυτό δεν θα συμβεί από κάτι που έπραξε ή δεν έπραξε ο κ. Φλιν,” έγραψαν χθες, οι δικηγόροι του σε δικαστικά έγγραφα.

Πρόκειται για μία αλλαγή της αντιμετώπισης του Φλιν από μάρτυρα-κλειδί στην έρευνα Μιούλερ σε έναν επιθετικό κατηγορούμενο.

Όταν ο Φλιν παραδέχτηκε την ενοχή του, τον Δεκέμβριο του 2017 για ψευδή κατάθεση στο FBI, έγινε ένας από τους πιο σημαντικούς μάρτυρες συνεργασίας στην έρευνα του Μιούλερ, ενώ σήμερα, βρίσκεται αντιμέτωπος με μία ποινή φυλάκισης άνω των πέντε ετών.

“Ο κ. Φλιν συνεργάστηκε ακόμη περισσότερο με την κυβέρνηση,” ανέφεραν οι δικηγόροι του στα ίδια έγγραφα “προσπαθώντας να ξεκαθαρίσει τις παρανοήσεις των εισαγγελέων για μία σειρά σημαντικών γεγονότων κι απαντώντας στις ερωτήσεις, αλλά και στις απαιτήσεις [της έρευνας] που του έθεσαν” σχετικά με τις δραστηριότητες του κι ως προς την προώθηση ξένων συμφερόντων σε αμερικανικό έδαφος.

“Αντί να αναζητήσουν και να επιβεβαιώσουν την αλήθεια, οι ίδιοι έδωσαν μεγαλύτερη προσοχή, φέρνοντας τον πρώην δικηγόρο σε διαμάχη με τον πρώην πελάτη του [τον Φλιν] αλλά και τις σχετικές σημειώσεις των συνεργατών του,” παρατήρησαν οι δικηγόροι του Φλιν.

Από την πλευρά του, ο δικαστής Έμετ Σάλιβαν στην Ουάσινγκτον δεν έχει ακόμη επιβάλλει μία ποινή στον Φλιν για την διάπραξη ψευδορκίας και σχετικά με τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με τον πρώην πρέσβη της Ρωσίας στις ΗΠΑ, Σεργκέι Κίσλιακ, αλλά και για την απόκρυψη στοιχείων αναφορικά τις δραστηριότητες προώθησης ξένων συμφερόντων εντός των ΗΠΑ, που ασκούσε ο ίδιος και η εταιρία του.

Ο Σάλιβαν καθυστέρησε την επιβολή ποινής στον Φλιν τον Δεκέμβριο, ώστε ο κατηγορούμενος να έχει τον απαραίτητο χρόνο συνεργασίας με τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου και να καταθέσει κατά ενός συνεργάτη του (Μπαϊτζάν Καϊάν), ώστε να εξασφαλίσει την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη θετική πρόθεση των αρχών να τον βοηθήσουν για να καταγραφεί ως ουσιαστικός μάρτυρας συνεργασίας, στις υποθέσεις που είχε εμπλοκή.

Από την άλλη μεριά, η επιδείνωση των σχέσεων του Φλιν με τους εισαγγελείς, εκτιμάται ως μία εξέλιξη που μπορεί να προκαλέσει επιφυλάξεις στον δικαστή Σάλιβαν.

Οι εισαγγελείς δήλωσαν μέσα στην εβδομάδα ότι δεν θα χρησιμοποιήσουν τον Φλιν ως συνεργάτη-μάρτυρα στην δίκη, η οποία κι αρχίζει την επόμενη εβδομάδα, ισχυριζόμενοι ότι η νομική ομάδα της υπεράσπισής του άλλαξε αυτά (που είχαν συμφωνηθεί να καταθέσει).

Ωστόσο, οι δικηγόροι του Φλιν διαψεύδουν τον ισχυρισμό αυτό.

Ο ίδιος υποστήριξε την Πέμπτη, πως παρά το γεγονός ότι δεν συνεργάζεται πλέον με τους εισαγγελείς, ο δικαστής Σάλιβαν θα πρέπει να εξετάσει την πρόταση της μη φυλάκισής του. Η κατάθεση του Φλιν στην δίκη “είχε ως στόχο ο ίδιος ‘να κερδίσει οτιδήποτε μπορούσε” για την μείωση της ποινής του. Ο Ρόμπερτ Μιούλερ έχει ήδη προτείνει στο δικαστήριο, την δικαστική επιτήρηση” έγραψαν στα ίδια έγγραφα οι δικηγόροι του Φλιν.

Η νομική ομάδα του Φλιν υποστηρίζει επίσης, ότι δεν είναι έτοιμη για την επιβολή της ποινής του, ενώ θα χρειαστούν μία παράταση τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Αυγούστου και ίσως περισσότερο, ώστε να προετοιμαστούν κατάλληλα, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα που κατέθεσαν.

Οι εισαγγελείς που χειρίζονται την υπόθεση του Φλιν ενώπιον του δικαστή Σάλιβαν δήλωσαν μέσα στην εβδομάδα ότι θα επιθυμούσαν να περιμένουν ώστε να εκδικαστεί η υπόθεση του Κάϊαν και στην συνέχεια να αποκαλύψουν τι θα κάνουν με τον Φλιν, αλλά και προτείνουν την ποινή που κατά την άποψή τους, πρέπει να του επιβληθεί.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 13 Ιουλίου 2019, 04:22