Δεν θα εκδοθεί στη Βρετανία η σύζυγος Αμερικανού διπλωμάτη που ενεπλάκη σε θανατηφόρο τροχαίο

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2020, 06:02
Δεν θα εκδοθεί στη Βρετανία η σύζυγος Αμερικανού διπλωμάτη που ενεπλάκη σε θανατηφόρο τροχαίο

Οι Αρχές των ΗΠΑ απέρριψαν το αίτημα της Βρετανίας να εκδοθεί η σύζυγος Αμερικανού διπλωμάτη η οποία ενεπλάκη σε τροχαίο στο οποίο σκοτώθηκε Βρετανός έφηβος, γνωστοποίησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Όταν έλαβε χώρα το δυστύχημα, και για τη διάρκεια της παραμονής της στο Ηνωμένο Βασίλειο» η Αμερικανίδα υπήκοος που ενέχεται στην υπόθεση «είχε ασυλία» από κάθε ποινική δίωξη, ανέφερε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ανακοίνωσή του.

«Εάν οι ΗΠΑ ικανοποιούσαν το αίτημα έκδοσης του Ηνωμένου Βασιλείου, θα καθιστούσαν την επίκληση της διπλωματικής ασυλίας πρακτικά άκυρη και θα δημιουργούσαν ένα εξαιρετικά προβληματικό προηγούμενο», κατά το ίδιο κείμενο.

Την απόρριψη του αιτήματος έκδοσης της Αμερικανίδας είχε ανακοινώσει νωρίτερα το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών.

«Είμαστε απογοητευμένοι για την απόφαση αυτή, που μοιάζει σαν άρνηση της δικαιοσύνης», σχολίασε εκπρόσωπος του Home Office. «Θα εξετάσουμε επειγόντως όλες τις δυνατότητες που έχουμε», πρόσθεσε.

Ο Χάρι Νταν, 19 ετών, σκοτώθηκε σε σύγκρουση αυτοκινήτου με τη μοτοσικλέτα του στην κεντρική Αγγλία την 27η Αυγούστου 2019.

Η οδηγός του αυτοκινήτου Αν Σάκουλας, ασυνήθιστη στην οδήγηση στην αριστερή πλευρά του δρόμου, βρισκόταν στο λάθος τμήμα του οδοστρώματος. Η 42χρονη μητέρα τριών παιδιών επικαλέστηκε τη διπλωματική ασυλία της και επέστρεψε στις ΗΠΑ.

Στα τέλη του Δεκεμβρίου της ασκήθηκε δίωξη από τη βρετανική δικαιοσύνη για επικίνδυνη οδήγηση με αποτέλεσμα θάνατο ανθρώπου. Οι βρετανικές εισαγγελικές αρχές άρχισαν κατόπιν τη διαδικασία για να ζητήσουν την έκδοσή της, κάτι για το οποίο εξέφρασε τότε λύπη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σύμφωνα με το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων PA, οι γονείς του Χάρι Νταν ενημερώθηκαν χθες Πέμπτη για την απόρριψη του αιτήματος έκδοσης από τη βουλευτή που τους εκπροσωπεί, την Άντρεα Λίντσομ (Συντηρητικοί).

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2020, 06:02