Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ δήλωσε ότι θα συναντηθεί με την αναπληρώτρια γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για τον έλεγχο των εξοπλισμών και τη διεθνή ασφάλεια Άντρεα Τόμσον στο περιθώριο της επερχόμενης συνάντησης των πέντε πυρηνικών κρατών στο Πεκίνο. Ακόμη, πρόσθεσε ότι δεν ήταν σίγουρος αν η Αμερικανίδα αξιωματούχος θα είναι έτοιμη να συζητήσει την κατάσταση γύρω από τη Συνθήκη πυρηνικών δυνάμεων (INF) μεσαίας εμβέλειας.

Σύμφωνα με ορισμένες εκθέσεις των ΜΜΕ, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρότειναν να διεξαχθούν συνομιλίες με τη Ρωσία για τον έλεγχο των εξοπλισμών στο περιθώριο της συνάντησης των πέντε πυρηνικών κρατών στο Πεκίνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν νομίζω ότι ισχύει αυτό. Έχω επίσης διαβάσει τις εκθέσεις… Θα έχουμε επαφές [με την Τόμσον], αλλά δεν ξέρω αν η κα Τόμσον θα είναι έτοιμη να συζητήσει τη Συνθήκη INF κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης» δήλωσε ο Ριάμπκοφ αργότερα την Πέμπτη στους δημοσιογράφους.

Ο Ρώσος διπλωμάτης πρόσθεσε ότι η Μόσχα ενδιαφέρθηκε να διατηρήσει τον διάλογο για το θέμα με τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών Χούα Τσουνίνγκ, η συνάντηση πέντε πυρηνικών κρατών  – Κίνας, Ρωσίας, Ηνωμένων Πολιτειών, Ηνωμένου Βασιλείου και Γαλλίας – θα διεξαχθεί στο Πεκίνο στις 30 Ιανουαρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: Sputnik 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης