Διαδηλώσεις κατά Μπερλουσκόνι στην Ιταλία

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 13 Φεβρουαρίου 2011, 14:38
Διαδηλώσεις κατά Μπερλουσκόνι στην Ιταλία
Διαδηλώσεις, happenings, θεατρικές αναγνώσεις και ομιλίες έχουν προγραμματισθεί σήμερα σε 234 πόλεις της Ιταλίας, με αίτημα την παραίτηση του πρωθυπουργού της χώρας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Η πρωτοβουλία ανήκει σε δίκτυα και οργανώσεις γυναικών, με τη στήριξη συνδικάτων και κομμάτων της Kεντροαριστεράς. Στις περισσότερες πόλεις, οι κινητοποιήσεις θα ξεκινήσουν στις δύο τοπική ώρα (τρεις ώρα Ελλάδος), σε κεντρικά σημεία του ιστορικού κέντρου: στον λόφο Πίντσιο της Ρώμης, στην πλατεία Σαν Κάρλο του Μιλάνου, στην πλατεία Ματτεόττι της Νάπολης, στον «Κάμπο σαν Μπάρναμπα» της Βενετίας. Κύριο σύνθημα των διαδηλώσεων «Se non ora, quando?», (Αν δεν συμβεί τώρα, πότε;), με ευθεία αναφορά στο αίτημα να παραιτηθεί ο μεγιστάνας-πρωθυπουργός.

Οι διοργανώτριες πιστεύουν ότι «με τις αποκαλύψεις του σκανδάλου Ρούμπι Καρίμα, ο Μπερλουσκόνι προσέβαλε την αξιοπρέπεια και τη βαθύτερη οντότητα των Ιταλίδων».

Στις σημερινές διαδηλώσεις παίρνουν μέρος γυναίκες ηθοποιοί, δημοσιογράφοι, συγγραφείς και πολλές άλλες εργαζόμενες, που αποφάσισαν να κατέβουν σε πλατείες και δρόμους, χωρίς κομματικά σύμβολα. Oι πολιτικοί που δήλωσαν συμμετοχή (όπως ο Αντόνιο Ντι Πιέτρο από την «Ιταλία των Αξιών», η Ρόζι Μπίντι και ο Πιερλουίτζι Μπερσάνι του «Δημοκρατικού Κόμματος») προανήγγειλαν ότι πρόκειται να σεβασθούν τον χαρακτήρα της όλης πρωτοβουλίας, που πηγάζει, πρώτα απ' όλα, από την κοινωνία των πολιτών.

Στη Ρώμη, θα πάρει τον λόγο και η κεντροδεξιά βουλευτίνα και δικηγόρος Τζούλια Μπουοντζόρνο, στενή συνεργάτης του προέδρου της ιταλικής Βουλής, Τζανφράνκο Φίνι. «Μετά την υπόθεση της Ρούμπι και τη σχετική έρευνα, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να παίζουμε τις αδιάφορες» δήλωσε στον ιταλικό Τύπο η Μπουοντζόρνο. Μια από τις διοργανώτριες, η Τίττι Ντι Σάλβο, θέλησε επίσης να υπογραμμίσει ότι «εκτός από την ηθική παρεκτροπή του πρωθυπουργού, επιθυμούμε να καταγγείλουμε και την έλλειψη προστασίας των γυναικών: αρχίζοντας από την εκπροσώπηση στην πολιτική και φθάνοντας μέχρι τις καθημερινές δυσκολίες στους χώρους εργασίας».

Πάνω από σαράντα ιταλικές κοινότητες του εξωτερικού συμμετέχουν, επίσης, στην πρωτοβουλία «Αν δεν συμβεί τώρα, πότε;» με παράλληλες κινητοποιήσεις, σε μεγάλες πόλεις και πρωτεύουσες.

Και η Καθολική Εκκλησία, τέλος, αποφάσισε να προσφέρει έμμεση στήριξη σε αυτή την ημέρα διαμαρτυρίας: ο Μάρκο Ταρκουίνιο, διευθυντής της εφημερίδας «Αββενίρε» (που εκδίδεται από τη Συνέλευση Καθολικών Επισκόπων Ιταλίας), γράφει σε σχόλιό του: «Αν ήμουν γυναίκα, θα διαδήλωνα στις πλατείες. Όχι για μικροπολιτικά συμφέροντα, αλλά από αγάπη. Από ένα επαναστατικό σκίρτημα της λογικής και της καρδιάς, που χαρακτηρίζει μια πιστή χριστιανή και έναν ελεύθερο άνθρωπο».

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 13 Φεβρουαρίου 2011, 14:38