Διαδηλώσεις στην Καμπούλ έπειτα από καταγγελίες για νοθεία στις εκλογές

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 21 Ιουνίου 2014, 11:00
Διαδηλώσεις στην Καμπούλ έπειτα από καταγγελίες για νοθεία στις εκλογές
Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τη νοθεία στις προεδρικές εκλογές πραγματοποιούνται στην Καμπούλ, μετά τις καταγγελίες τις οποίες έκανε ο Αμπντουλά Αμπντουλά, ο υποψήφιος που κέρδισε στον πρώτο γύρο, δηλώνοντας ότι θα απορρίψει το αποτέλεσμα της καταμέτρησης των ψήφων από την εφορευτική επιτροπή.

Γύρω στις 8 το πρωί (ώρα Ελλάδας) αρκετές δεκάδες υποστηρικτές του Αμπντουλά άρχισαν να συγκεντρώνονται σε τουλάχιστον τρία σημεία της πόλης. «Θα υπερασπιστούμε την ψήφο μας μέχρι την τελευταία ρανίδα του αίματός μας» έγραφε ένα πανό που κρατούσαν οι συγκεντρωμένοι.

Μολονότι η διεθνής κοινότητα χαιρέτισε ως «επιτυχημένες» τις προεδρικές εκλογές στο Αφγανιστάν, μετά τον δεύτερο γύρο, που διεξήχθη στις 14 Ιουνίου, η χώρα έχει βυθιστεί σε οξεία πολιτική κρίση.

Στις αρχές της εβδομάδας ο Αμπντουλά Αμπντουλά δήλωσε ότι θα μποϊκοτάρει την ανεξάρτητη εκλογική επιτροπή και ότι σχεδιάζει να απορρίψει το αποτέλεσμα που θα ανακοινωθεί από αυτή, καθώς θεωρεί ότι έχει γίνει μεγάλη νοθεία σε βάρος του.

Ο Αμπντουλά είχε κερδίσει τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, στις 5 Απριλίου, συγκεντρώνοντας ποσοστό 45% έναντι του Άσραφ Γάνι, που ήρθε δεύτερος με ποσοστό 31,6%. Έχει δηλώσει όμως ότι δεν εμπιστεύεται πλέον τις εκλογικές επιτροπές, ούτε καν εκείνη που εξετάζει θέματα παρατυπιών, και υποστηρίζει ότι υπεύθυνος για την κατάσταση είναι ο απερχόμενος πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι.

Από την πλευρά του, ο Γάνι απορρίπτει την κατηγορία του αντιπάλου του ότι ο ίδιος επωφελείται από τις παρατυπίες και τη νοθεία, λέγοντας ότι με τον τρόπο αυτό ο Αμπντουλά δείχνει ότι δεν σέβεται τους ψηφοφόρους.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 21 Ιουνίου 2014, 11:26