Πρωτότυπος ήταν ο τρόπος που επέλεξαν την Τρίτη Γερμανοί ακτιβιστές για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην πρόθεση των Βρυξελλών να προχωρήσουν σε συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ουάσινγκτον.

Οι διαβουλεύσεις για να πέσουν οι υπογραφές στη «Συμφωνία Διατλαντικής Εμπορικής και Επενδυτικής Συνεργασίας» (TTIP) βρίσκονται σε εξέλιξη από τον Ιούλιο 2013 και παρά τις «Συμπληγάδες» που προέκυψαν μετά τις αποκαλύψεις για παρακολουθήσεις Ευρωπαίων ηγετών από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA), οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία. Η ουκρανική κρίση έφερε ακόμα πιο κοντά ΗΠΑ-ΕΕ και οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν πως δεν αποκλείεται μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα να γίνει το μεγάλο «deal».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, αρκετοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι η συμφωνία θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στα εργατικά δικαιώματα και το περιβάλλον. Ειδικότερα, χαρακτηρίζουν την TTIP ως… Δούρειο Ίππο για την εκτεταμένη εισαγωγή μεταλλαγμένων τροφίμων στην Ευρώπη και για το «σύρσιμο» ευρωπαϊκών κρατών στα διεθνή δικαστήρια, ύστερα από μήνυση πολυεθνικών εταιρειών όταν οι κυβερνήσεις τους δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες του ελεύθερου εμπορίου και επιδιώκουν να προασπίσουν δικαιώματα των υπαλλήλων σε βάρος των κερδών των επιχειρήσεων.

Οι Γερμανοί διαδηλωτές στήθηκαν μπροστά από την Πύλη του Βρανδεμβούργου. Ανάμεσά τους βρίσκονταν και πολλά μέλη της «Ένωσης για το Περιβάλλον και την Προστασία της Φύσης» (BUND).

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης