Διακήρυξη διανοουμένων για τη Συρία

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 25 Απριλίου 2011, 09:08
Διακήρυξη διανοουμένων για τη Συρία
Πάνω από 100 συγγραφείς και δημοσιογράφοι στη Συρία υπέγραψαν διακήρυξη σήμερα, με την οποία καταγγέλλουν τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων, ένδειξη οργής και αγανάκτησης στους κόλπους της ελίτ των διανοουμένων για την αιματηρή βία στις πέντε εβδομάδες των διαδηλώσεων.

Σύμφωνα με οργανώσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περισσότεροι από 350 πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους από τότε που άρχισε η λαϊκή εξέγερση, τον περασμένο μήνα. Το ένα τρίτο αυτών σκοτώθηκε τις τελευταίες τρεις ημέρες, καθώς κλιμακώθηκε η λαϊκή εξέγερση κατά του προέδρου της χώρας Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Οι ξένοι δημοσιογράφοι έχουν στην πλειονότητά τους απελαθεί, γεγονός που καθιστά αδύνατη την επαλήθευση της κατάστασης. Εικόνες που αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο από διαδηλωτές δείχνουν στρατιώτες να πυροβολούν άοπλους πολίτες.

Μέλη οργανώσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκφράζουν φόβους ότι οι δυνάμεις του Άσαντ ετοιμάζουν επίθεση στην πόλη Νάουα μετά τις πληροφορίες, ότι εκσκαφείς και στρατιωτικά οχήματα κατευθύνονται εκεί. Χιλιάδες κάτοικοι της πόλης ζήτησαν χθες, στη διάρκεια της κηδείας διαδηλωτών, την ανατροπή του Σύρου προέδρου.

Η ηλεκτροδότηση και οι επικοινωνίες έχουν διακοπεί στη Νάουα και κάτοικοι, ορισμένοι από τους οποίους είναι οπλισμένοι, στήνουν οδοφράγματα, για να αμυνθούν απέναντι στην επίθεση των κυβερνητικών δυνάμεων.

Τη σημερινή διακήρυξη υπογράφουν 102 διανοούμενοι και δημοσιογράφοι στη Συρία αλλά και εξόριστοι.

«Καταδικάζουμε τις βίαιες και καταπιεστικές πρακτικές του συριακού καθεστώτος κατά των διαδηλωτών και θρηνούμε για τους μάρτυρες της εξέγερσης» τονίζεται στη διακήρυξη.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 25 Απριλίου 2011, 09:08