Ο ένας μετά τον άλλο οι πολιτικοί ηγέτες διαφόρων χωρών καταγγέλουν το πραξικόπημα στη Γουινέα-Μπισάου και ζητούν την άμεση αποκατάσταση της τάξης.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Φίλιπ Κρόουλι, δήλωσε: «Επιθυμούμε να δούμε την ταχεία επαναφορά στην συνταγματική τάξη. Παρακολουθούμε τα γεγονότα από πολύ κοντά. Είμαστε κατά των πραξικοπημάτων και της βίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την έντονη δυσαρέσκειά του εξέφρασε και ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, Μπερνάρ Κουσνέρ, για την έκρυθμη κατάσταση στη Γουινέα-Μπισάου, όπου δεκάδες στρατιωτικοί συνελήφθησαν από μέλη του ίδιου του Στρατού.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά από τις συνομιλίες που είχε στο Παρίσι με τον Σακούμπα Κανάτε, αναπληρωτή πρόεδρο της Γουινέας, που γειτονεύει με τη Γουινέα-Μπισάου, ο Κουσνέρ δήλωσε:

«Δεν είναι καθόλου καλό νέο, αφού πρόκειται για ένα συμπληρωματικό πραξικόπημα από όσα έχω αντιληφθεί. Ανησυχούμε για όσα συμβαίνουν. Προς το παρόν δεν έχουμε ακριβή γνώση των συγκεκριμένων γεγονότων, ούτε γνωρίζουμε πολλά για τους συλληφθέντες. Γνωρίζουμε μόνο ότι έγινε πραξικόπημα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η ανακοίνωση του ισπανικού υπουργείου Εξωτερικών: «Η ισπανική κυβέρνηση εκφράζει την ανησυχία της και απορρίπτει πλήρως τις εξελίξεις στη Γουινέα-Μπισάου που συνιστούν παραβίαση της συνταγματικής τάξης και απειλούν όσα πέτυχε με δημοκρατικό τρόπο ο λαός της χώρας».

Ο πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης Ζαν Πινγκ κάλεσε σήμερα τους ένοπλους στη Γουινέα -Μπισάου να σεβαστούν τη δημοκρατία και σε ανακοίνωση που εκδόθηκε στην Αντίς Αμπέμπα, είπε ότι «παρακολουθεί με αυξημένη προσοχή και μεγάλη ανησυχία τις πληροφορίες για τη δράση πολλών στοιχείων του στρατού κατά προσώπων της κυβέρνησης και των θεσμών της Γουινέα-Μπισάου».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Με αφορμή τις εξελίξεις που αποσταθεροποίησαν την ήδη εύθραυστη κατάσταση στη Γουινέα-Μπισάου και ανέκοψαν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, ο πρόεδρος καλεί όλα τα στοιχεία των ενόπλων δυνάμεων της χώρας να σεβαστούν τη δημοκρατία».

Και η Πορτογαλία, πρώην ισχυρή αποικιοκρατική χώρα, κάλεσε για επιστροφή στη νομιμότητα.

Διαβάστε επίσης:
«Κρατείται» ο επικεφαλής του στρατού της Γουινέα-Μπισάου, 1 Απριλίου 2010, 18:02

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης