Ενδείξεις για ένα πολύ μεγάλο κοίτασμα της τάξης των 320 δισεκ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ανακοίνωσε ο Ταγίπ Ερντογάν. Το κοίτασμα, το οποίο εντοπίστηκε από τις 20 Ιουλίου από το γεωτρύπανο Φατίχ, βρίσκεται 145 χλμ βόρεια της πόλης Ζόνγκουλντακ στα όρια των ΑΟΖ Βουλγαρίας και Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα και το οικόπεδο αυτό έχει την ονομασία Tuna-1. Ή τουλάχιστον έτσι ονομαζόταν έως τις 15.00 το μεσημέρι της Παρασκευής αφού ο Ταγίπ Ερντογάν πλέον έδωσε στο κοίτασμα νέα ονομασία. Από Tuna, που σημαίνει Δούναβης, ο οποίος ως γνωστόν εκβάλλει με ένα τεράστιο Δέλτα στη Μαύρη Θάλασσα, η περιοχή πλέον ονομάζεται Σαγγάριο, όπως είπε ο Ταγίπ Ερντογάν, από τον ποταμό Σαγγάριο, ο οποίος εκβάλλει στην περιοχή αυτή. Ως γνωστόν ο Σαγγάριος συμβολίζει πολλά πράγματα, ιδιαιτέρως για τη σύγχρονη Τουρκία, με την περίφημη μάχη του Σαγγαρίου, όπου ηττήθηκε ο ελληνικός στρατός και άρχισε έτσι η οπισθοχώρηση που κατέληξε στην τραγωδία της Μικρασιατικής Καταστροφής. Και οι συμβολισμοί λοιπόν είναι παρόντες στο ραντεβού του Ταγίπ Ερντογάν με το κοίτασμα των υδρογονανθράκων. 

Σύμφωνα με τον καλύτερα πληροφορημένο και έγκυρο επιστήμονα υδρογονανθράκων και γεωτρήσεων που διαθέτει η Τουρκία, τον Νεζντέτ Παμίρ, το γεωτρύπανο Φατίχ εντόπισε μεν το κοίτασμα, αλλά χρειάζεται ακόμη να προχωρήσει τουλάχιστον 1 χιλιόμετρο προκειμένου να ολοκληρώσει τη γεώτρηση ενώ θα χρειαστούν άλλες 6-7 γεωτρήσεις περιμετρικά προκειμένου να διαπιστωθεί η πραγματική χωρητικότητα του κοιτάσματος, να υπολογισθούν οι πιέσεις, ώστε να βγει τελικό συμπέρασμα για την εμπορική βιωσιμότητα της ανακάλυψης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτή η διαδικασία θα κρατήσει ακόμη αρκετά χρόνια και για τον λόγο αυτό ο Ταγίπ Ερντογάν μίλησε για έναρξη εκμετάλλευσης του κοιτάσματος το 2023, εκτίμηση που είναι πάρα πολύ αισιόδοξη. Παρά τις εξαγγελίες και το σόου, η πορεία της ισοτιμίας της λίρας με τα βασικά δυτικά νομίσματα (δολάριο και ευρώ) η οποία είχε ανατιμηθεί τα δύο τελευταία 24ωρα έως και +2%, αιφνιδίως αντεστράφη και μετά το πέρας των εξαγγελιών Ερντογάν η ισοτιμία με τα σκληρά δυτικά νομίσματα ξαναπήρε την κάτω βόλτα σημειώνοντας πτώση της τάξης- 0.30% στις 15.15 ώρα Τουρκίας.

Όμως, ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε και στην ανατολική Μεσόγειο λέγοντας πως αναμένονται καλά νέα και από εκεί για την Τουρκία, ωστόσο μιλώντας για τις πρόσφατες εξελίξεις είπε συγκεκριμένα: «Αν χρειαστεί θα πληρώσουμε το τίμημα αλλά θα πληρώσουν και αυτοί που αμφισβητούν την Τουρκία τόσο στο τραπέζι (των διαπραγματεύσεων) όσο και στο πεδίο». Με αυτήν την σιβυλλική δήλωση ο Ταγίπ Ερντογάν εκτιμάται ότι απάντησε στις πρόσφατες δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν και της Άνγκελα Μέρκελ σχετικά με τα κυριαρχικά δικαιώματα χώρας-μέλους της ΕΕ στην ανατολική Μεσόγειο, που είναι φυσικά η Ελλάδα και η Κύπρος. Ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για «μία ΕΕ που βάζει μπροστά την Ελλάδα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κοίτασμα βρίσκεται σε βάθος 2.100 μέτρων, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, με το γεωτρύπανο να προχωρά άλλα 1.400 μέτρα κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας. «Οι επιχειρήσεις μας εδώ δεν έχουν τελειώσει. Θα κατέβουμε άλλα 1.000 μέτρα… και τα δεδομένα δείχνουν ότι είναι πιθανό να βρούμε αέριο και εκεί.»

«Σήμερα είναι μία ιστορική μέρα για τη χώρα μας», είπε ξεκινώντας την ομιλία του ο Ταγίπ Ερντογάν.

«Τώρα θέλω να μοιραστώ μαζί σας καλές ειδήσεις: η Τουρκία βρήκε στη Μαύρη Θάλασσα το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στην ιστορία της», δήλωσε ο Ερντογάν στη διάρκεια της ομιλίας του στην Κωνσταντινούπολη προσθέτοντας πως η χώρα του έχει στόχο να μπορεί μέχρι το 2023 να το χρησιμοποιήσει και να γίνει καθαρή εξαγωγός ενέργειας. «Η ενέργεια, εκτός από το βασικό στοιχείο της ανάπτυξης, έχει μεγάλη σημασία για την εδραίωση της εθνικής ανεξαρτησίας».

«Έχουμε κάνει 9 γεωτρήσεις σε Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα με τα Γιαβούζ και Φατίχ. Δεν θα σταματήσουμε και δεν θα ξεκουραστούμε, μέχρι να γίνουμε ένας ξεκάθαρος εξαγωγέας ενέργειας. Θα συνεχίσουμε προς την επίτευξη των στόχων μας, χωρίς να αφήσουμε κανέναν να καταπατήσει τα δικαιώματά μας». 

Το γεωτρύπανο Φατίχ:

«Τα αποθέματα που βρέθηκαν σε αυτό το πρώτο πηγάδι είναι ένα κομμάτι ενός πολύ πιο πλούσιου πόρου. Με την βοήθεια του Αλλάχ θα υπάρξει και συνέχει σύντομα. Θα αρχίσουμε να ανοίγουμε επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις. Περιμένουμε πρώτα ο Αλλάχ να πάρουμε μιαν τέτοια χαρμόσυνη είδηση και από την Μεσόγειο. Στόχος μας είναι να προσφέρουμε προς χρήση στο έθνος μας το αέριο της Μαύρης Θάλασσας εντός του 2023».

Ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε πως η Τουρκία θα επιταχύνει τις έρευνές της για υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο αναπτύσσοντας εκεί στα τέλη του χρόνου ένα ακόμη πλωτό γεωτρύπανο.

«Θα επιταχύνουμε τις επιχειρήσεις μας στη Μεσόγειο με την ανάπτυξη στο τέλος της χρονιάς του (πλωτού γεωτρύπανου) Kanuni, στο οποίο γίνονται αυτή τη στιγμή εργασίες συντήρησης», δήλωσε ο Ερντογάν. 

Αναφερόμενος στο τουρκικό πρόγραμμα γεωτρήσεων είπε: «Δεν μπορούν να βρουν όλοι όσοι ψάχνουν, αλλά όσοι βρίσκουν έχουν ψάξει».

«Θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε προς τους στόχους μας χωρίς να παραβιάζουμε τα δικαιώματα κανενός», δήλωσε, «αλλά χωρίς να παραχωρούμε σε κανέναν τα δικαιώματά μας».

«Η ΕΕ πρέπει να δει για άλλη μια φορά ότι προδίδει τις δικές της αρχές από τη μεροληψία που επιδεικνύει κακομαθαίνοντας την Ελλάδα».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης