ΕΕ-Τουρκία: Η απόφαση για τον επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας, Τανέρ Κιλίτς, υπονομεύει τη δικαιοσύνη

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 2 Φεβρουαρίου 2018, 16:39
ΕΕ-Τουρκία: Η απόφαση για τον επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας, Τανέρ Κιλίτς, υπονομεύει τη δικαιοσύνη
Η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησε σήμερα την Άγκυρα ότι η απόφαση τουρκικού δικαστηρίου να ανατρέψει προηγούμενη απόφασή του για την αποφυλάκιση του προέδρου της τουρκικής οργάνωσης της Διεθνούς Αμνηστίας ζημίωσε τη θέση της χώρας και υπογράμμισε πως η τήρηση των δικαστικών αποφάσεων έχει κρίσιμη σημασία για τη βελτίωση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας.

Σε δήλωσή της, η ΕΕ αναφέρει πως η ανατροπή της απόφασης για την αποφυλάκιση του Τανέρ Κιλίτς είναι μια από τις «ανησυχητικές εξελίξεις που υπονομεύουν το κράτος του νόμου, την ανεξαρτησία και την αμεροληψία του δικαστικού σώματος στην Τουρκία».

«Η μη εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων... υπάρχει κίνδυνος να δημιουργήσει ένα ατυχές προηγούμενο, καθώς δημιουργεί σοβαρές αμφιβολίες για την ύπαρξη αποτελεσματικής νομικής θεραπείας», αναφέρουν σε δήλωση που εξέδωσαν η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Ευρωπαίος επίτροπος Γιοχάνες Χαν.

«Συγκεκριμένες και μόνιμες βελτιώσεις στον τομέα του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών ελευθεριών παραμένουν ουσιαστικής σημασίας για την προοπτική των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας», προσθέτουν.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 2 Φεβρουαρίου 2018, 16:39