Την άφιξη του προέδρου της Υεμένης, Αli Abdullah Saleh, στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, Ριάντ, ανακοίνωσαν σήμερα τα ξημερώματα τα αραβικά δίκτυα Al Jazeera και Al Arabiya. Την είδηση επιβεβαίωσε λίγο αργότερα και κυβερνητικός αξιωματούχος της Σαουδικής Αραβίας.

«Ο πρόεδρος της Υεμένης έφτασε στη χώρα, όπως και άλλοι αξιωματούχοι, αλλά και πολίτες που τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού της Παρασκευής, προκειμένου να υποβληθούν στην κατάλληλη θεραπεία», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Saleh έφτασε με σαουδαραβικό ιατρικό αεροσκάφος στο Ριάντ και αμέσως μεταφέρθηκε σε στρατιωτικό νοσοκομείο. Παράλληλα, με άλλο αεροσκάφος έφτασαν στην Σαουδική Αραβία μέλη της οικογένειάς του, ενώ ο γιος του, Ahmad, επικεφαλής της προεδρικής φρουράς, παρέμεινε στη Σαναά.

O πρόεδρος της Υεμένης είχε τραυματιστεί την Παρασκευή κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού της προεδρικής κατοικίας του στη Σαναά από μέλη φυλών της ασιατικής χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πανηγυρισμοί στη Σαναά

Εν τω μεταξύ η είδηση της άφιξης του προέδρου της χώρας στη Σαουδική Αραβία φαίνεται ότι ηρέμησε κάπως την κατάσταση στην πρωτεύουσα Σαναά, με ένα είδος κατάπαυσης του πυρός να βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ των υποστηρικτών του Saleh και μελών των σημαντικότερων φυλών, που εδώ και δύο εβδομάδες έχουν εμπλακεί σε ένοπλες συγκρούσεις με τις δυνάμεις Ασφαλείας.

Για πρώτη φορά την τελευταία εβδομάδα οι δρόμοι στην πρωτεύουσα είχαν γεμίσει από κόσμο, ο οποίος πανηγύριζε για την αναχώρηση του προέδρου της χώρας σε ένα σχετικά ήρεμο βράδυ, μετέδωσαν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Δείτε το video…

Ο πρωθυπουργός στο «τιμόνι» της χώρας

Μετά τη φυγή του Αli Abdullah Saleh, την προσωρινή διοίκηση της πολιτικής και στρατιωτικής εξουσίας ανέλαβε ο πρωθυπουργός της χώρας, Abd-Rabbu Mansour, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, οι οποίοι είχαν τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του.

Μέχρι την επιβεβαίωση της άφιξης του προέδρου στο αεροδρόμιο του Ριάντ, αρκετοί ήταν αυτοί που υποστήριζαν ότι ο πρόεδρος της χώρας είχε σκοτωθεί κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού της προεδρικής κατοικίας. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ο ισχυρός άνδρας της Υεμένης φέρει εμφανή τραύματα στον λαιμό, το κεφάλι και το πρόσωπο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης