Αίγυπτος: Αποφυλακίζονται οι δύο γιοι του Μουμπάρακ

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 22 Ιανουαρίου 2015, 15:33
Αίγυπτος: Αποφυλακίζονται οι δύο γιοι του Μουμπάρακ
Αιγυπτιακό δικαστήριο διέταξε σήμερα την απελευθέρωση των δύο γιων του πρώην προέδρου της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ, εν αναμονή νέας δίκης τους για μια υπόθεση διαφθοράς, δήλωσε δικαστικός αξιωματούχος.

Ο δικηγόρος τους, Φάριντ Ελ Ντέεμπ, ανέφερε ότι αυτό σημαίνει πως ο Αλάα και ο Γκαμάλ Μουμπάρακ εξέτισαν τη μέγιστη περίοδο προφυλάκισης που προβλέπει ο νόμος και συνεπώς μπορούν να αποφυλακιστούν.

Τα δύο αδέλφια αναμένεται να δικαστούν εκ νέου μαζί με τον πατέρα τους για την κατάχρηση δημοσίου χρήματος, ύψους άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ, για τη συντήρηση των προεδρικών μεγάρων.

Στην υπόθεση αυτή, οι δύο γιοι είχαν τιμωρηθεί με ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών τον Μάιο, ενώ ο πατέρας τους καταδικάστηκε σε τριετή φυλάκιση. Ωστόσο, έπειτα από προσφυγή των δικηγόρων της οικογένειας, το Εφετείο του Καΐρου ακύρωσε στις 13 Ιανουαρίου την προηγούμενη πρωτόδικη καταδίκη και έδωσε εντολή για τη διεξαγωγή νέας δίκης.

Σε άλλη υπόθεση, δικαστήριο τον Νοέμβριο είχε απαλλάξει από άλλες κατηγορίες για διαφθορά τους τρεις άνδρες, ενώ απέρριψε την κατηγορία σε βάρος του Μουμπάρακ για συνέργεια σε ανθρωποκτονία, κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων που οδήγησαν στην ανατροπή του το 2011, έπειτα από την πρωτόδικη απόφαση δικαστηρίου που τον είχε καταδικάσει σε ισόβια κάθειρξη.

Η απελευθέρωση της οικογένειας Μουμπάρακ είναι ένα δίλημμα για τον πρώην αρχηγό του στρατού και σημερινό πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι, που κατηγορείται συχνά από τους υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι έχει επιβάλει πιο αυταρχικό καθεστώς ακόμη και από αυτό του Μουμπάρακ, μετά την αποπομπή και σύλληψη του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, τον Ιούλιο του 2013.

Ο Μουμπάρακ θα παραμείνει υπό κράτηση σε στρατιωτικό νοσοκομείο του Καΐρου, ακόμη και αν ουσιαστικά είναι ελεύθερος, δήλωσε ο δικηγόρος του, ενώ τα αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ενδεχόμενη απελευθέρωσή του θα εξαρτηθεί από νέα απόφαση της Δικαιοσύνης.

Οι δίκες της οικογένειας Μουμπάρακ στο εξής επισκιάζονται από τις δίκες του Μοχάμεντ Μόρσι και των ηγετικών στελεχών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, τα οποία βρίσκονται σχεδόν στο σύνολό τους στη φυλακή.


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 22 Ιανουαρίου 2015, 15:33