Σε διαδηλώσεις απέναντι σε αυτό που χαρακτήρισαν «πραξικόπημα» του κυβερνώντος στρατιωτικού συμβουλίου κάλεσαν σήμερα οι ακτιβιστές, εν όψει των εκλογών.

Το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Αιγύπτου ανέτρεψε χθες, Πέμπτη, έναν νόμο που είχε εγκρίνει το Κοινοβούλιο, όπου κυριαρχούσαν οι ισλαμιστές, με τον οποίο απαγορευόταν σε πρώην αξιωματούχους της εποχής Μουμπάρακ να συμμετέχουν στην πολιτική ζωή, επιτρέποντας στον τελευταίο πρωθυπουργό επί προεδρίας Χόσνι Μουμπάρακ, τον Άχμεντ Σαφίκ, να θέσει υποψηφιότητα στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας κλιμάκωσε τη μάχη για την εξουσία ανάμεσα στους ισλαμιστές και τους εναπομείναντες πολιτικούς του καθεστώτος Μουμπάρακ.

Το «Κίνημα Νεολαίας 6 Απρίλη» και το «Επαναστατικό Σοσιαλιστικό Κίνημα» ανακοίνωσαν ότι θα πραγματοποιήσουν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της δικαστικής απόφασης σήμερα στις 18.00 (ώρα Ελλάδας) με σύνθημα «Μαζί κατά του ήπιου στρατιωτικού πραξικοπήματος».

Εκατοντάδες διαδηλωτές επέστρεψαν την Πέμπτη στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, επίκεντρο των διαδηλώσεων του Ιανουαρίου του 2011, από τις οποίες υποχρεώθηκε ο Μουμπάρακ να παραιτηθεί, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για μια δημοκρατική μετάβαση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Αιγύπτιοι θα ξεκινήσουν να ψηφίζουν το Σάββατο για τις επαναληπτικές προεδρικές εκλογές, που είναι και οι πρώτες μετά την απομάκρυνση του Μουμπάρακ τον Φεβρουάριο του 2011.

Ο Σαφίκ, πρώην στρατηγός της αεροπορίας, θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον υποψήφιο των Αδελφών Μουσουλμάνων, Μοχάμεντ Μόρσι, κατά τις δύο ημέρες της ψηφοφορίας.

Ο Σαφίκ χαιρέτισε την απόφαση του δικαστηρίου, χαρακτηρίζοντάς την «ιστορική».

Επιμέλεια: Κώστας Αργυρόπουλος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης