Η αστυνομία στο Λος Άντζελες και την Φιλαδέλφεια διέλυσε κατασκηνώσεις διαδηλωτών του κινήματος «Κατάληψη στη Wall Street», ενώ συνελήφθησαν περισσότερα από 200 άτομα στο Λος Άντζελες και άλλα 50 κατέληξαν στα κρατητήρια της Φιλαδέλφεια.

Στο Λος Άντζελες το πρωί της Τετάρτης, πολλοί διαδηλωτές εγκατέλειψαν το χώρο που είχαν κατασκηνώσει, καθώς περισσότεροι από 1000 αστυνομικοί μετέβησαν στην περιοχή. Η κατασκήνωση των διαδηλωτών είχε στηθεί τις τελευταίες οχτώ εβδομάδες γύρω από το δημαρχείο της πόλης. Όσοι αρνήθηκαν να φύγουν συνελήφθησαν από τους αστυνομικούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη Φιλαδέλφεια η αστυνομία διέλυσε έναν άλλο αυτοσχέδιο καταυλισμό. Λίγο αργότερα, διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας, για μία ώρα, στους δρόμους της πόλης, ζητώντας την απελευθέρωση των 52 συλληφθέντων.

Η απομάκρυνση των διαδηλωτών και στις δύο πόλεις έγινε ειρηνικά, σε σχέση με παρόμοιες ενέργειες σε άλλες πόλεις όπως η Οκλαχόμα. Στους διαδηλωτές είχε δοθεί χρονικό περιθώριο μέχρι τη περασμένη Κυριακή να διαλύσουν τις κατασκηνώσεις τους.

Αξιωματούχοι της πόλης του Λος Άντζελες αποφάσισαν να εκκενώσουν την «παράνομη συγκέντρωση», όπως τη χαρακτήρισαν, μετά τις αυξημένες ανησυχίες για εγκληματικές πράξεις, για θέματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και καταστροφές περιουσιών. Με την ανατολή του ηλίου την Τετάρτη, σκηνές, σκουπίδια και δυσοσμία ήταν τα μόνα που είχαν μείνει στο χώρο της κατασκήνωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο δήμαρχος της πόλης και ο αρχηγός της αστυνομίας επαίνεσαν τις αστυνομικές δυνάμεις για την ψυχραιμία που επέδειξαν κατά την επιχείρηση εκκένωσης.

Ωστόσο κάποιοι διαδηλωτές υποστηρίζουν ότι οι αστυνομικοί ήταν υπερβολικά βίαιοι. Ένα τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο μετέδωσε πλάνα όπου αστυνομικοί ρίχνουν στο έδαφος έναν άνδρα που προσπαθούσε να τους φωτογραφίσει.

Το κίνημα της κατάληψης διαφόρων περιοχών ξεκίνησε το Σεπτέμβριο από το πάρκο Ζουκότι στη Νέα Υόρκη, όπου μια μικρή ομάδα ανθρώπων θέλησε να διαμαρτυρηθεί για αυτό που οι ίδιοι χαρακτήρισαν οικονομικές ανισότητες και απληστία των εταιρειών.

Επιμέλεια: Μίτση Σκέντζου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης