Η κατάσταση των 49 μεταναστών που παραμένουν αποκλεισμένοι ανοικτά της Μάλτας «ανησυχεί» την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η οποία απευθύνει έκκληση για «γρήγορη λύση», ώστε να επιτραπεί η αποβίβασή τους σε ασφαλές λιμάνι, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας για τη Γαλλία Σελίν Σμιτ.

«Αυτή η 19ήμερη αναμονή στη θάλασσα και η αβεβαιότητα που σημαίνει επιδεινώνει ακόμη περισσότερο τα τραύματα των ανθρώπων που έχουν διαφύγει από τη βία και έχουν υποστεί βασανιστήρια» δήλωσε η Σελίν Σμιτ, η οποία έκανε ειδική αναφορά στα παιδιά μικρής ηλικίας που βρίσκονται μεταξύ των 49.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι επείγον να επιτραπεί η αποβίβασή τους σε ασφαλές λιμάνι. Ο χρόνος πιέζει και μία γρήγορη λύση θα πρέπει να βρεθεί πριν επιδεινωθούν οι καιρικές συνθήκες και προκληθούν ακόμη περισσότερες δυσκολίες στους διασωθέντες, περιλαμβανομένης της επιδείνωσης της υγείας τους» πρόσθεσε.

Η Ύπατη Αρμοστεία απηύθυνε έκκληση στις 31 Δεκεμβρίου για «γρήγορη λύση» για τους ανθρώπους που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα πλοία Sea Watch και Sea Eye που έχουν ναυλωθεί από γερμανική μη κυβερνητική οργάνωση.

Περί τις 10 ευρωπαϊκές χώρες έχουν δηλώσει έτοιμες να υποδεχθούν τους 49 μετανάστες, αλλά η Μάλτα θέλει «συνολική» συμφωνία στην οποία θα περιλαμβάνονται 249 άνθρωποι που έχει υποδεχθεί τις τελευταίες ημέρες. Το αίτημα ελήφθη υπ’ όψιν από τις άλλες χώρες που έχουν παρουσιάσει πρόταση για «περίπου 200», σύμφωνα με ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είμαστε ευγνώμονες προς τις ευρωπαϊκές χώρες» που έκαναν την προσφορά αυτή, δήλωσε η Σελίν Σμιτ ελπίζοντας σε μία «ταχεία» λύση.

Εκτός της περίπτωσης των δύο πλοίων της γερμανική ΜΚΟ, έχουν προηγηθεί πολλά άλλα από την ώρα που η Ιταλία έκλεισε τα λιμάνια της. «Χρειάζεται ένας συγκεκριμένος μηχανισμός αποβίβασης» πρόσθεσε η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας, τονίζοντας ότι ο οργανισμός είναι έτοιμος να υποστηρίξει τις ευρωπαϊκές χώρες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης