Εμπόδιο στις προεδρικές και δημοτικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα στα Σκόπια στέκονται οι κακές καιρικές συνθήκες, που πλήττουν εδώ και δύο μέρες τη γειτονική χώρα.

Πάνω από 103 εκλογικά τμήματα δεν άνοιξαν καν σε ορεινές περιοχές της χώρας, σε σύνολο 2.976, λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης των τελευταίων ημερών, που είχε σαν αποτέλεσμα πολλοί δρόμοι να είναι απροσπέλαστοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, η εκλογική διαδικασία θα επαναληφθεί τις επόμενες μέρες για τους κατοίκους των περιοχών που δεν μπόρεσαν να ψηφίσουν.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 το πρωί τοπική ώρα και θα κλείσουν με τη Δύση του ηλίου στις 19.00. Τα πρώτα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν από την Κρατική Εκλογική Επιτροπή απόψε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνολικά, εφτά υποψήφιοι διεκδικούν το αξίωμα του προέδρου της χώρας. Πρόκειται γα τέσσερις Σλαβομακεδόνες και τρεις Αλβανούς.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, κανείς από τους υποψηφίους δεν θα επιτύχει ποσοστό άνω του 50%,  όπως απαιτείται για την εκλογή προέδρου από τον πρώτο γύρο.

Ο δεύτερος γύρος των εκλογών θα ακολουθήσει δύο εβδομάδες αργότερα και θα συμμετάσχουν οι δύο υποψήφιοι που θα συγκεντρώσουν τα μεγαλύτερα ποσοστά στον πρώτο γύρο.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο υποψήφιος του συγκυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE, Γκιόρκι Ιβάνοβ, προηγείται με μεγάλη διαφορά έναντι των αντιπάλων του. Κύριος αντίπαλος του Ιβάνοβ φέρεται να είναι ο υποψήφιος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Λιούμπομιρ Φρίτσκοφσκι.

Υψηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις κατέγραψε και ο αρχηγός του νεοϊδρυθέντος αλβανικού κόμματος «Νέα Δημοκρατία», Ίμερ Σελμάνι, ο οποίος θα δώσει τη «μάχη» με τον κ. Φρίτσκοφσκι για το ποιος από τους δύο τους θα περάσει στον δεύτερο γύρο.   

Την προεδρία της ΠΓΔΜ διεκδικούν ακόμη ο ανεξάρτητος υποψήφιος Λιούμπε Μπόσκοσκι, ο Άγκρον Μπουτζάκου, υποψήφιος του συγκυβερνώντας αλβανικού κόμματος «Ένωση για την Δημοκρατική Ένταξη» (DUI) του οποίου ηγείται ο Άλι Αχμέτι, η Μιρούσε Χότζα, υποψήφια του αντιπολιτευόμενου «Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών « (DPA) και ο Νάνο Ρούζιν, υποψήφιος του μικρού αντιπολιτευόμενου κόμματος «Φιλελεύθερου-Δημοκρατικού Κόμματος» (LDP).

Παράλληλα με τις προεδρικές εκλογές, την Κυριακή θα διεξαχθούν και οι δημοτικές εκλογές στους 85 δήμους της χώρας.

Το εκλογικό σώμα ανέρχεται σε 1.792.082 ψηφοφόρους, αλλά το εκλογικό ενδιαφέρον εμφανίζεται πεσμένο και οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν χαμηλή συμμετοχή τις εκλογές.

Διαβάστε επίσης:

Προεδρικές και δημοτικές εκλογές αύριο στα Σκόπια, 21 Μαρτίου 2009, 20:45 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης