Ελεύθερο άφησε σήμερα φωτογράφο του πρακτορείου Reuters στο Ιράκ ο αμερικανικός στρατός, σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά τη σύλληψή του, χωρίς να του έχει απαγγελθεί καμία κατηγορία.

Πρόκειται για τον Ιμπραχίμ Τζάσαμ Μοχάμεντ, έναν Ιρακινό που συνεργαζόταν ως ανεξάρτητος ρεπόρτερ με το γνωστό πρακτορείο, προμηθεύοντας φωτογραφίες και video, ο οποίος είχε συλληφθεί στο σπίτι του στην πόλη Μαχμουντίγια, νότια της Βαγδάτης, ύστερα από επιδρομή των αμερικανικών και ιρακινών δυνάμεων τον Σεπτέμβριο του 2008.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η περίπτωση του Τζάσαμ δεν είναι η μοναδική, καθώς, από την αμερικανική εισβολή του 2003 και μετά, αρκετοί από τους Ιρακινούς δημοσιογράφους που εργάζονται για ξένα Μέσα ενημέρωσης έχουν συλληφθεί κατά καιρούς από τον αμερικανικό στρατό και συχνά κρατούνται επί μήνες χωρίς να τους απαγγέλλεται καμία κατηγορία, γεγονός που έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις των διεθνών δημοσιογραφικών οργανώσεων.

Εν τω μεταξύ, ο αμερικανικός στρατός διαβεβαίωνε ότι ο Τζάσαμ αποτελεί «απειλή για την ασφάλεια», αλλά αρνούνταν να δώσει οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση ή πληροφορία για τους λόγους της σύλληψης και της μακράς κράτησής του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης