Η κυβέρνηση της Κούβας προχώρησε χθες στην απελευθέρωση του Όσκαρ Ελία Μπισκέτ Γκονσάλες, που το 2007 ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Ου. Μπους του είχε απονείμει το λεγόμενο Μετάλλιο της Ελευθερίας. Ο 49χρονος γιατρός ήταν ένας από τους τέσσερις τελευταίους πολιτικούς κρατούμενους από την ομάδα των 75 που είχαν καταδικαστεί σε ποινές κάθειρξης το 2003.

«Είμαι καλά, είμαι πολύ ευτυχισμένος που ξαναβρίσκομαι με την οικογένειά μου. Θα συνεχίσω να μάχομαι για να γίνουν σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κούβα, την ελευθερία του Τύπου, της έκφρασης» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο μετά την απελευθέρωσή του από τη φυλακή Κομπινάδο δελ Έστε και την μετάβασή του στο σπίτι του στην Αβάνα. Ο Όσκαρ Ελία Μπισκέτ Γκονσάλες είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 25 ετών και την απελευθέρωσή του είχε προαναγγείλει η Ρωμαιοκαθολική εκκλησία μία ημέρα νωρίτερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ρωμαιοκαθολική εκκλησία ανακοίνωσε επίσης την προσεχή απελευθέρωση άλλων εννέα κρατουμένων που δεν ανήκαν στην ομάδα των 75 που η Διεθνής Αμνηστία θεωρούσε κρατούμενους συνείδησης. Από αυτούς, οι εννέα συμφώνησαν να μεταναστεύσουν στην Ισπανία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης