Η απόφαση της Ελβετίας να επιτρέψει τις εκδηλώσεις με τη συμμετοχή πάνω από 10.000 ανθρώπων ελήφθη την ώρα που νέα δεδομένα δείχνουν ότι τα εμβόλια για την Covid-19 βοηθούν να ελεγχθούν οι νέες μολύνσεις και ότι τα νέα κρούσματα αφορούν κυρίως όσους είναι ανεμβολίαστοι.

Μόνο 209 από τα 180.000 κρούσματα που καταγράφηκαν στην Ελβετία από τις 27 Ιανουαρίου μέχρι τις 21 Ιουνίου αφορούσαν ανθρώπους που είχαν εμβολιαστεί πλήρως με τα σκευάσματα της Moderna ή των Pfizer/BioNTech, σύμφωνα με στοιχεία του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Υγείας. Οι περισσότερες από αυτές τις 209 μολύνσεις οφείλονταν στην παραλλαγή Άλφα, τη μετάλλαξη του νέου κορωνοϊού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία και άρχισε να εξαπλώνεται στην Ελβετία γύρω στην Πρωτοχρονιά. Μόνο μία οφειλόταν στην πιο μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα, που καταγράφηκε για πρώτη φορά στην Ινδία και τώρα απειλεί να γίνει η κυρίαρχη παγκοσμίως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν υπάρχουν επί του παρόντος αποδείξεις ότι η παραλλαγή Δέλτα οδηγεί σε περισσότερες μολύνσεις από την Άλφα» σε πλήρως εμβολιασμένους ανθρώπους, είπε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου.

Τα στοιχεία ωστόσο για την παραλλαγή Δέλτα κάποιες φορές είναι αντικρουόμενα μεταξύ τους. Μια μελέτη, στη Σκωτία, δείχνει ότι αυτή η παραλλαγή ενδέχεται να διπλασιάζει τον κίνδυνο νοσηλείας του ασθενούς. Σε μια άλλη έρευνα, τα εμβόλια των Pfizer και AstraZeneca κρίθηκαν αποτελεσματικά απέναντι στη Δέλτα ενώ σε μια τρίτη (https://www.researchsquare.com/article/rs-637724/v1) συμπεραίνεται ότι η ταχεία εξάπλωσή της «πιθανότατα εξηγείται από τον συνδυασμό της αυξημένης μεταδοτικότητας με την ανοσοδιαφυγή».

Στην Ελβετία 2,6 εκατομμύρια άνθρωποι (σε συνολικό πληθυσμό 8,6 εκατομμυρίων) έχουν λάβει δύο δόσεις εμβολίων της Moderna και της Pfizer, των μοναδικών που χρησιμοποιούνται στη χώρα. Άλλοι 1,5 εκατ. έχουν κάνει μία δόση και περιμένουν τη σειρά τους για την επόμενη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης