Ελβετία: Τι ρολόγια, τι σοκολάτες, τι χρυσός...

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 28 Δεκεμβρίου 2012, 08:48
Ελβετία: Τι ρολόγια, τι σοκολάτες, τι χρυσός...
Ανθεί τα τελευταία χρόνια η βιομηχανία επεξεργασίας χρυσού στην Ελβετία, καθώς πλέον στέκεται δικαιωματικά δίπλα στα ρολόγια, τις σοκολάτες και το περιβόητο τραπεζικό της σύστημα. Τέσσερα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια επεξεργασίας χρυσού εδρεύουν στην Ελβετία, τρία εκ των οποίων στο ιταλόφωνο καντόνι Τιτσίνο - που βρίσκεται στα νότια της χώρας στα σύνορα με την Ιταλία. Μάλιστα, υπολογίζεται πως τα 2/3 του παγκόσμιου χρυσού επεξεργάζονται στην Ελβετία.

«Υπάρχουν ιστορικοί λόγοι» λέει ο Ρομπέρτο Γκράσι από την εταιρεία οικονομικών συμβούλων Fidinam. «Οι μεγάλες ελβετικές τράπεζες ήταν ιδιοκτήτριες των εργοστασίων επεξεργασίας χρυσού. Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, εξαιτίας των μεγάλων ποσοτήτων χρυσού που συσσωρεύτηκαν στη χώρα, οι ίδιες οι τράπεζες αποφάσισαν να φτιάξουν τις δικές τους μονάδες επεξεργασίας χρυσού, παράγοντας ράβδους» προσθέτει. Με την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών η ζήτηση για τις αποταμιευτικά «ασφαλείς» ράβδους χρυσού έχει εκτιναχθεί στα ύψη.

Σήμερα, οι τράπεζες αυτές μπορεί μεν να μην έχουν την ιδιοκτησία των εργοστασίων επεξεργασίας χρυσού, αλλά η παραγωγή ράβδων χρυσού ανθεί στην Ελβετία. Σε μια μονάδα επεξεργασίας, την Παμπ, παράγονται ράβδοι χρυσού βάρους 12,5 κιλών, άξιας 513.000 ευρώ εκάστη. Υπάρχουν φυσικά και ράβδοι σε μικρότερα βάρη, όπως αυτές των 50 γραμμαρίων, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής παραγωγής στο εργοστάσιο Παμπ, Αλμπέρτο Καντιάνι, ο οποίος αποφεύγει να δηλώσει με σαφήνεια πόσες ράβδοι παράγονται καθημερινά στη μονάδα αυτή.

«Από την αρχή της οικονομικής κρίσης του 2008, ο χρυσός βρίσκεται στο επίκεντρο» τονίζει ο διευθυντής του εργοστασίου, Μεχντί Μπαρκχορντάρ, υποστηρίζοντας πως «οι άνθρωποι άρχισαν να χάνουν την εμπιστοσύνη τους στις τράπεζες και το χρηματοπιστωτικό σύστημα και επέστρεψαν στο πιο διάσημο πολύτιμο μέταλλο».

«Ο χρυσός είναι η επένδυση που αγοράζεις και βάζεις στην άκρη. Υπάρχει πάντα για έναν συγκεκριμένο λόγο, για μια κρίση, μια περίπτωση ανάγκης, έναν πόλεμο, γενικά όταν υπάρχουν μεγάλες οικονομικές δυσκολίες κάπου» λέει με νόημα ο Γκράσι και εκτιμά πως «τα χρήματα δεν είναι πλέον ασφαλή, αλλά ο χρυσός θα υπάρχει πάντα, ανεξαρτήτως των μεταβολών στον πληθωρισμό ή στο νόμισμα της κάθε χώρας».


Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 28 Δεκεμβρίου 2012, 09:20