Σαν σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από τον θάνατο του Λίβυου Συνταγματάρχη, Μουαμάρ Καντάφι, εξέλιξη που σηματοδότησε και το τέλος μιας πολύμηνης εμφύλιας σύρραξης η οποία στοίχισε τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εικόνες λίγο μετά τον εντοπισμό του σε αγωγό ομβρίων υδάτων στη γενέτειρά του, Σύρτη, και η μεταφορά του στο πρόχειρο αρχηγείο του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου είχαν κάνει τον γύρο του κόσμου, προκαλώντας σοκ. Μέσα στα αίματα, φορώντας βρώμικα ρούχα και φανερά εξαντλημένος ο Λίβυος Συνταγματάρχης μεταφέρεται σχεδόν «σηκωτός» από τους αντικαθεστωτικούς για να τοποθετηθεί προσωρινά στο καπό ενός αυτοκινήτου. Τα πλάνα από τα ερασιτεχνικά video ήταν πολύ σκληρά, ενώ όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια ο Μουαμάρ Καντάφι έπεσε θύμα έντονης βιαιοπραγίας και σεξουαλικής κακοποίησης.

Ακόμα και σήμερα οι συνθήκες θανάτου του παραμένουν αδιευκρίνιστες, με ορισμένους αξιωματούχους του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης να κάνουν λόγο για «έγκλημα πολέμου». Ένα από τα επικρατέστερα σενάρια είναι ότι κάποιος από τους άνδρες που τον μετέφερε, άνοιξε πυρ εναντίον του τραυματίζοντάς τον θανάσιμα. Η σύγκριση φωτογραφιών και videο φανερώνουν ένα διαμπερές τραύμα από σφαίρα στο κεφάλι του Μουαμάρ Καντάφι, με ορισμένους από τους αντικαθεστωτικούς να επιχειρούν κατά διαστήματα να οικειοποιηθούν τον θάνατό του, υποστηρίζοντας ότι ήταν αυτοί που τον σκότωσαν.


(Το προσωρινό του καταφύγιο)

Παρόλο που το ΝΑΤΟ δεν το έχει επιβεβαιώσει πλήρως, ο Λίβυος Συνταγματάρχης φαίνεται να επέβαινε στην αυτοκινητοπομπή που δέχτηκε τα πυρά αεροσκαφών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στα περίχωρα της πόλης, όταν οι αντικαθεστωτικοί είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους τις περισσότερες συνοικίες της Σύρτης. Βαριά τραυματισμένος, επιχείρησε να απομακρυνθεί από το σημείο, βρίσκοντας προσωρινό καταφύγιο μέσα στον αγωγό όπου στη συνέχεια τον εντόπισαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


(Σοκαριστική εικόνα με το πτώμα του Καντάφι κάνει τον γύρο του κόσμου)

Έναν χρόνο αργότερα, η κατάσταση τόσο σε πολιτικό όσο και κοινωνικό επίπεδο παραμένει «ρευστή» στη Λιβύη, καθώς αρκετές φυλές επιχειρούν να διατηρήσουν τα προνόμια που είχαν επί ημερών Καντάφι με αποτέλεσμα να σημειώνονται κατά καιρούς ένοπλες συγκρούσεις.

Ήδη δυνάμεις του κυβερνητικού στρατού προχώρησαν σε βομβαρδισμό συνοικιών της πόλης, Μπάνι Ουάλιντ, ενός από τα τελευταία προπύργια του Λίβυου Συνταγματάρχη, ζητώντας να τους παραδώσουν τον δολοφόνο του Όμραν Μπεν Σαάμπαν. Πρόκειται για έναν 22χρονο, ο οποίος ήταν ένας από τους ανθρώπους που συνέλαβαν τον Μουαμάρ Καντάφι και έπεσε θύμα απαγωγής και άγριων βασανιστηρίων το καλοκαίρι από ενόπλους πριν υποκύψει στα τραύματά του τον Σεπτέμβριο.

Κι όλα αυτά ενώ οι σχέσεις ανάμεσα στη μεταβατική κυβέρνηση (που προέκυψε από τις εκλογές του Ιουλίου) και τις Η.Π.Α. έχουν διαταραχθεί σημαντικά μετά τα γεγονότα στο αμερικανικό προξενείο στη Βεγγάζη και τον θάνατο του πρώτου Αμερικανού αξιωματούχου στο εξωτερικό τα τελευταία 33 χρόνια.

Διαβάστε επίσης: Λιβύη: Μακελειό σε πρώην προπύργιο του Muammar Gaddafi, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου 2012, 04:12

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης