Ενδιαφέρον κινεζικού κολοσσού για το οικόπεδο 12

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 4 Μαρτίου 2012, 12:45
Ενδιαφέρον κινεζικού κολοσσού για το οικόπεδο 12
Ο κινεζικός κολοσσός CNOOC (China National Offshore Oil Corporation) κατέθεσε την Παρασκευή πρόταση για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου που βρέθηκε στο οικόπεδο 12 στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πολίτης», πολυμελής αντιπροσωπεία, υπό τον αντιπρόεδρο του οργανισμού, προέβη ενώπιον της κυπριακής υπουργικής επιτροπής σε εκτενή και λεπτομερή παρουσίαση του έντονου και συγκεκριμένου, πλέον, ενδιαφέροντος να εμπλακούν άμεσα και ουσιαστικά στην επεξεργασία και εμπορική εκμετάλλευση του φυσικού αερίου από το οικόπεδο 12.

Δεν κρύβουν μάλιστα και τον ενδιαφέρον τους να αγοράσουν τις εταιρείες Noble Energy και Delek.

Η κινεζική αντιπροσωπεία διαβεβαίωσε τους Κύπριους συνομιλητές της ότι διαθέτει τα οικονομικά και τεχνικά εφόδια για ταχύτατη διεκπεραίωση του σχεδιασμού του τερματικού, αλλά και για επίσπευση της έναρξης και ολοκλήρωσης της κατασκευής του.
Τονίστηκε, δε, στην κυπριακή πλευρά ότι η CNOOC μπορεί να ολοκληρώσει την πρώτη φάση του τερματικού υγροποίησης εντός 48 μηνών από την έναρξη των κατασκευαστικών έργων.

Σημειώνεται ότι παλαιότεροι υπολογισμοί άλλων εμπλεκομένων ανέβαζαν τον απαιτούμενο χρόνο αποπεράτωσης του τερματικού στα 7 ή 8 χρόνια.


Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 4 Μαρτίου 2012, 12:50