«Εντός 72 ωρών» η ανακατάληψη του Τικρίτ από ιρακινές δυνάμεις

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 14 Μαρτίου 2015, 12:24
«Εντός 72 ωρών» η ανακατάληψη του Τικρίτ από ιρακινές δυνάμεις
Οι ιρακινές δυνάμεις που πολιορκούν το Τικρίτ, όπου έχουν οχυρωθεί δεκάδες τζιχαντιστές του Ισλαμικού Χαλιφάτου, θα απελευθερώσουν εντός των επόμενων τριών ημερών αυτήν την πόλη στο βόρειο Ιράκ, επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος τύπου.

Ο Καρίμ αλ Νούρι, εκπρόσωπος τύπου των Μονάδων Λαϊκής Κινητοποίησης που διαδραματίζουν ρόλο κλειδί στην επιχείρηση ανακατάληψης της πόλης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα χρειαστούν περισσότερες από 72 ώρες προκειμένου οι ιρακινές δυνάμεις να εκδιώξουν τους μαχητές του Ισλαμικού Χαλιφάτου από το Τικρίτ.

Οι περίπου 60-70 τζιχαντιστές του Ισλαμικού Χαλιφάτου που παραμένουν στην πόλη έχουν «περικυκλωθεί από κάθε πλευρά» προσέθεσε ο Νούρι, ο οποίος έκανε τις δηλώσεις αυτές από περιοχή στα περίχωρα του Τικρίτ, κοντά στο χωριό Άουτζα.

Στη Συρία εξάλλου ο διεθνής συνασπισμός που πολεμά τους τζιχαντιστές εξαπέλυσε κατά τη διάρκεια της νύχτας αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων των τζιχαντιστών κοντά στο Ταλ Τάμερ, στη βορειοανατολική Συρία, γνωστοποίησε το Σάββατο μια μη κυβερνητική οργάνωση.

Οι βομβαρδισμοί διεξήχθησαν έπειτα από την έκκληση για βοήθεια που απηύθυναν οι κουρδικές δυνάμεις κι ενώ το Ισλαμικό Χαλιφάτο έχει εξαπολύσει από τα τέλη Φεβρουαρίου μια επίθεση με στόχο να καταλάβει το Ταλ Τάμερ και την πόλη Ρας αλ Αΐν, που βρίσκεται βορειότερα στα σύνορα με την Τουρκία.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH), πρόκειται για τα πρώτα πλήγματα που καταφέρει ο συνασπισμός του οποίου ηγούνται οι ΗΠΑ σε αυτήν την περιοχή, η οποία βρίσκεται βορειοανατολικά της επαρχίας Χασάκα, από την έναρξη της επιχείρησης του Ισλαμικού Χαλιφάτου.

Προς το παρόν δεν έχει γνωστοποιηθεί απολογισμός των θυμάτων.

Την Πέμπτη οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) απηύθυναν έκκληση στον διεθνή συνασπισμό να τους βοηθήσει εναντίον των τζιχαντιστών, «προκειμένου να εμποδίσει τη σφαγή ανυπεράσπιστων πολιτών».

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 14 Μαρτίου 2015, 14:02