Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας έδωσε την έγκρισή του να γίνουν συναντήσεις μεταξύ ενός υψηλόβαθμου Αμερικανού αξιωματούχου και στελεχών των ιταλικών μυστικών υπηρεσιών, στο πλαίσιο των προσπαθειών του Ντόναλντ Τραμπ να αμφισβητήσει την αξιοπιστία της έρευνας του Ρόμπερτ Μιούλερ για τους δεσμούς του προεκλογικού επιτελείου του με τη Ρωσία, σύμφωνα με πολλά ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Τζουζέπε Κόντε ενέκρινε δύο συναντήσεις μεταξύ του υπουργού Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Μπιλ Μπαρ και του επικεφαλής των ιταλικών μυστικών υπηρεσιών, στρατηγού Τζενάρο Βεκιόρε, ανέφερε η εφημερίδα «Corriere della Sera».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το περασμένο Σάββατο, η εφημερίδα «New York Times» έγραψε ότι ο Μπαρ είχε επαφές με αξιωματούχους και με στελέχη των μυστικών υπηρεσιών στην Αυστραλία, στη Βρετανία και στην Ιταλία, προκειμένου να συγκεντρώσει στοιχεία για την έρευνα του Μιούλερ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα ιταλικών ΜΜΕ, ο Μπαρ πήγε τον Αύγουστο στη Ρώμη για να συγκεντρώσει στοιχεία για την έρευνα αυτή και ξανά την περασμένη Παρασκευή για να συναντήσει εκ νέου τον στρατηγό Βεκιόρε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει χαρακτηρίσει την έρευνα Μιούλερ «συνωμοσία» σε βάρος του και διέταξε το Υπουργείο Δικαιοσύνης να ξεκινήσει δική του έρευνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μπαρ φέρεται να ζήτησε από τις ιταλικές μυστικές υπηρεσίες να του δώσουν όσες πληροφορίες διαθέτουν για τον Τζόζεφ Μιφσούντ, έναν Μαλτέζο καθηγητή πανεπιστημίου που δίδασκε στη Ρώμη. Οι Αμερικανοί θεωρούν ότι πρόκειται για κατάσκοπο, στην υπηρεσία είτε των Ιταλών είτε των Βρετανών.

Ο Μιφσούντ είχε υποσχεθεί στον Τζορτζ Παπαδόπουλο, άλλοτε εργαζόμενο στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ, να του παράσχει πληροφορίες επιβαρυντικές για τη Χίλαρι Κλίντον, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016. Ο καθηγητής εργαζόταν για το πανεπιστήμιο Link Campus της Ρώμης μέχρι το 2017, όταν ο Παπαδόπουλος οδηγήθηκε στη φυλακή για ψευδή κατάθεση στο FBI. Ο Παπαδόπουλος είναι πεπεισμένος ότι ο Μιφσούντ ήταν μέλος μιας ομάδας «κατασκόπων» που χρησιμοποιήθηκαν για να «παγιδεύσουν» τον Τραμπ, υπόθεση που διατυπώνει ο Λευκός Οίκος. Σύμφωνα με την Corriere, πριν χαθούν τα ίχνη του, ο καθηγητής έμενε σε ένα διαμέρισμα μιας εταιρείας που ανήκει στο Link Campus, μέχρι τον Μάιο του 2018.

Ιταλικά ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι ο καθηγητής συνδέεται με τις μυστικές υπηρεσίες και με το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S), τον έναν από τους δύο εταίρους του κυβερνητικού συνασπισμού.

Σύμφωνα με τη «La Repubblica», ο Μπαρ «προειδοποίησε» τον στρατηγό Βεκιόρε ότι οι δεσμοί μεταξύ του πανεπιστημίου Link και του M5S, ο ηγέτης του οποίου είναι σήμερα υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, μπορεί να βλάψουν τη διμερή συνεργασία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης