Εν αναμονή των κρίσιμων θεμάτων, η Ε.Ε. έδωσε το πράσινο φως για το άνοιγμα του κεφαλαίου Περιφερειακής Πολιτικής στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις για την Τουρκία. Ωστόσο, τα ζητήματα των θεμελιωδών δικαιωμάτων και της δικαιοσύνης παραμένουν άθικτα.

Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο τοποθέτησε την έναρξη των συνομιλιών για το κεφάλαιο της Περιφερειακής Πολιτικής στις 5 Νοεμβρίου. Οι διαπραγματεύσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία ξεκίνησαν μεν το 2005, με τη διαδικασία να παραμένει όμως ουσιαστικά στάσιμη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έχουν συμπληρωθεί τρία χρόνια από την ημέρα που η Ε.Ε. άνοιξε το τελευταίο κεφάλαιο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία» δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος για τη Διεύρυνση Στέφαν Φούλε, ελπίζοντας σε επανεκκίνηση των συνομιλιών.

«Ταμπού» τα ανθρώπινα δικαιώματα

Αυτά τα τρία χρόνια η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας σημαδεύτηκε από πολλά πισωγυρίσματα, με τελευταίο τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων της πλατείας Ταξίμ από τις τουρκικές Αρχές. Η συνέχιση των διαπραγματεύσεων είχε αναβληθεί τότε υπό την πίεση κυρίως της γερμανικής κυβέρνησης. «Η απόφαση που λάβαμε το καλοκαίρι δεν ήταν να κλείσουμε μία πόρτα, αλλά να στείλουμε ένα μήνυμα. Αυτό το μήνυμα εισακούσθηκε και έγινε κατανοητό» είχε διευκρινίσει ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών. Να σημειωθεί ότι τον Γκίντο Βεστερβέλε εκπροσώπησε σήμερα στο Λουξεμβούργο ο υφυπουργός Εξωτερικών Μίχαελ Λινκ.

Το κεφάλαιο για την Περιφερειακή Πολιτική φαίνεται, ωστόσο, να έχει δευτερεύουσα σημασία για την πρόοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας. Αρκετά κράτη-μέλη υποστηρίζουν ότι οι Βρυξέλλες και η Άγκυρα θα πρέπει σύντομα να διαπραγματευθούν για τα πραγματικά σημαντικά ζητήματα. Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Αυστρίας Μίχαελ Σπιντελέγκερ, «θα ήταν σκόπιμο να ανοίξουμε το συντομότερο δυνατό και τα κεφάλαια που αφορούν στα θεμελιώδη δικαιώματα και στη δικαιοσύνη, ώστε να αποσαφηνιστεί ότι μία Τουρκία που κινείται προς την Ευρώπη πραγματοποιεί μεταρρυθμίσεις που διασφαλίζουν την τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Μέχρι σήμερα η Ε.Ε. απέφυγε να εμπλακεί σε ουσιαστική συζήτηση με την Άγκυρα αναφορικά με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ωστόσο, επικρατεί βαθμιαία η διαπίστωση ότι ακριβώς αυτές οι συνομιλίες θα καταδείξουν αν η Τουρκία είναι τελικά ικανή να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης