Κλιμακώνονται τα έντονα επεισόδια στο Χονγκ Κονγκ, με την αστυνομία να χρησιμοποιεί τεράστιες ποσότητες δακρυγόνων και χημικών για να απομακρύνει δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές που περικύκλωσαν το κτίριο της τοπικής κυβέρνησης προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την πρόθεση της Κίνας –που ανέκτησε το Χονγκ Κονγκ το 1997– ο μελλοντικός επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης να εκλέγεται από το 2017 με καθολική ψήφο, αλλά μόνο μεταξύ δύο ή τριών υποψηφίων, επιλεγμένων από μια επιτροπή υπό τον έλεγχό της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένας συνασπισμός φιλοδημοκρατικών κινημάτων υπό την οργάνωση Occupy Central διεξάγει έκτοτε εκστρατεία για να καταγγείλει αυτό που πολλοί κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ θεωρούν εντεινόμενη επέμβαση του Πεκίνου στις τοπικές υποθέσεις.

​Πρόκειται για τις πιο επίμονες κινήσεις πολιτικής ανυπακοής που έχουν σημειωθεί μετά την επιστροφή του Χονγκ Κονγκ στην Κίνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας έχουν ξεκινήσει εδώ και μία εβδομάδα με αφορμή μια μαθητική απεργία με την απαίτηση δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων. Παρά τη βίαιη καταστολή του Σαββάτου και της Κυριακής, οι διαδηλωτές -που μπορεί να φτάνουν και τις 80.000- παραμένουν στο κέντρο της πόλης, ενώ οι αρχές έχουν κηρύξει τις κινητοποιήσεις «παράνομες».

Τα επεισόδια ξέσπασαν όταν οι πολίτες του Χονγκ Κονγκ επεδίωξαν να πραγματοποιήσουν μαζική καθιστική διαμαρτυρία έξω από το κτίριο της τοπικής κυβέρνησης. Οι διαδηλωτές χρησιμοποιούν ως μέσο προστασίας απέναντι στα χημικά των αστυνομικών ομπρέλες και μάσκες.

Συνολικά 78 διαδηλωτές συνελήφθησαν, ενώ τουλάχιστον 29 πολίτες και αστυνομικοί τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις.

Οι κινητοποιήσεις αυτές είναι οι πιο επίμονες κινήσεις πολιτικής ανυπακοής που έχουν σημειωθεί στο Χονγκ Κονγκ μετά την επιστροφή του στην Κίνα.

Ανυποχώρητες οι δύο πλευρές

Ο διοικητής της πόλης C.Y. Leung δήλωσε ότι η «οι αρχές θα καταπνίξουν την παράνομη διαδήλωση» και ότι «η αστυνομία είναι αποφασισμένη να διαχειριστούν την κατάσταση σύμφωνα με τον νόμο», ενώ κάλεσε τους κατοίκους του Χονγκ Κονγκ να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους με ασφαλή και νόμιμο τρόπο.

Υπενθύμισε δε ότι η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ θα σεβαστεί την απόφαση της Κίνας σχετικά με τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις.

Από την πλευρά της Κίνας ανακοινώθηκε: «Η κινέζικη κυβέρνηση είναι σίγουρη ότι η διοίκηση του Χονγκ Κονγκ θα χειριστεί την υπόθεση σύμφωνα με τον νόμο», ενώ η ίδια «αντιτίθεται σε όλες τις παράνομες δραστηριότητες που υπονομεύουν τον νόμο και διακυβεύουν την κοινωνική ηρεμία».

«Δεν θέλουμε η χώρα μας να παραδοθεί στην Κίνα. Δεν θα σταματήσουμε αν δεν προωθηθούν δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις» σχολιάζει ένας διαδηλωτής στο BBC, ενώ η Yvonne Leung, εκπρόσωπος των μαθητών του Χονγκ Κονγκ και διοργανώτρια των κινητοποιήσεων, δήλωσε ότι οι διαδηλωτές θα παραμείνουν έξω από το κεντρικό κτίριο της κυβέρνησης σε μια πράξη πολιτικής ανυπακοής.

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης