Επίθεση στο Χανάου: Το προφίλ του δράστη

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου 2020, 20:30
Επίθεση στο Χανάου: Το προφίλ του δράστη

Την άποψη πως ο δράστης της δολοφονικής επίθεσης στο Χανάου, δεν είχε εκφράσει ποτέ δημόσια ξενοφοβικές αντιλήψεις εξέφρασε ο πρόεδρος της λέσχης σκοποβολής «Diana Bergen-Enkheim», Κλάους Σμιτ, της οποίας ήταν μέλος ο Τομπίας Ρ. «Περνούσε εντελώς απαρατήρητος», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters.

«Δεν υπήρχε η παραμικρή ένδειξη ρατσισμού ή μίσους κατά των ξένων εκ μέρους του, ούτε καν είχε πει ποτέ ένα σχετικό (ρατσιστικό, ξενοφοβικό) ανέκδοτο. Ο Τομπίας Ρ., ο οποίος πυροβόλησε στο Χανάου εννέα ανθρώπους με μεταναστευτικό υπόβαθρο χθες το βράδυ, ήταν πάντα φιλικός. Πολλά μέλη της λέσχης μας έχουν μεταναστευτικό υπόβαθρο και δεν υπήρξαν ποτέ προβλήματα», τόνισε.

Σύμφωνα με τον Σμιτ, «ο δράστης ήταν μέλος της Λέσχης Σκοποβολής του Μπέργκεν-Ένχαϊμ, συνοικίας της Φρανκφούρτης, από το 2012. Έζησε και εργάστηκε στο Μόναχο για μερικά χρόνια όπου ήταν και εκεί μέλος λέσχης σκοποβολής. Επέστρεψε στο Μπέργκεν-Ένχαϊμ πέρυσι και εκπαιδευόταν τακτικά στη λέσχη του δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα. Σχεδίαζε να μεταβεί στην Αμερική με ένα πρόγραμμα Work-and-Travel. Σημάδια ρατσιστικής συμπεριφοράς δεν είχα διακρίνει», είπε ο Σμιτ.

Ωστόσο, κατά τον Γενικό Εισαγγελέα ο δράστης διακατεχόταν από ένα «βαθιά ρατσιστικό φρόνημα».

Το όπλο της δολοφονικής επίθεσης

Ο δράστης της τρομοκρατική επίθεσης αγόρασε το όπλο το 2014 από ένα διαδικτυακό κατάστημα, σύμφωνα με το Δίκτυο Συντακτών Γερμανίας Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND), το οποίο επικαλείται κύκλους της Ασφάλειας.

Πρόκειται για ένα πιστόλι Glock 17,9 χιλιοστών Luger. Είναι ο ίδιος τύπος όπλου που χρησιμοποιήθηκε κατά την τρομοκρατική επίθεση στο Ολυμπιακό Εμπορικό Κέντρο του Μονάχου το 2016. Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία επικαλείται το RND ο Τομπίας Ρ. είχε στην κατοχή του δύο ακόμα όπλα, ένα πιστόλι SIG Sauer 9 χιλιοστών και ένα άλλο πιστόλι Walther, επίσης 9 χιλιοστών.

Ο δράστης απέκτησε νόμιμα το πιστόλι SIG Sauer το 2014 μαζί με το όπλο που χρησιμοποίησε στην επίθεση στο Χανάου από το ίδιο διαδικτυακό κατάστημα.

Ο Τομπίας Ρ. διέθετε άδεια οπλοκατοχής από το καλοκαίρι του 2013. Η περιφερειακή διοίκηση Μάιν Κίντσιχ της πόλης Γκέλχαουζεν, περίπου 20 χιλιόμετρα από το Χανάου, είχε ελέγξει για τελευταία φορά την καταλληλότητα του δράστη να φέρει όπλα πριν από έναν χρόνο.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου 2020, 22:04