Με δικαστική απόφαση του προεδρεύοντος του επαρχιακού δικαστηρίου της Μασαχουσέτης, George O’Toole, επικυρώθηκε η πρόταση θανατικής καταδίκης κατά του βομβιστή της Βοστόνης, Ντζοκάρ Τσαρνάεφ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήδη ο Τσαρνάεφ είχε καταδικαστεί τον Απρίλιο του 2015 για 30 συνολικά κατηγορίες που του αποδίδονταν και σήμερα έγινε δεκτό το αίτημα των ενόρκων για καταδίκη με θανάσιμη ένεση.

Ήδη ο Τσαρνάεφ είχε καταδικαστεί τον Απρίλιο του 2015 για 30 συνολικά κατηγορίες που του αποδίδονταν και σήμερα έγινε δεκτό το αίτημα των ενόρκων για καταδίκη με θανάσιμη ένεσηΕνώπιον του δικαστηρίου ο Τσαρνάεφ ζήτησε συγγνώμη για «τις ζωές που πήρα, για τον πόνο που προκάλεσα σε συγγενείς θυμάτων και επιζώντες, για την ανεπανόρθωτη βλάβη».

«Αμέσως μετά την βομβιστική επίθεση γνώρισα τα θύματα, είδα τα πρόσωπά τους, έμαθα τις ηλικίες τους… Προσεύχομαι για εσάς να βρείτε τη γαλήνη, να επουλωθούν οι πληγές σας. Προσεύχομαι για να είστε υγιείς» πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ζητώ το έλεος του Αλλάχ για εμένα, τον αδερφό μου και την οικογένειά μου» είπε.

Απευθυνόμενος στον βομβιστή της Βοστόνης ο O’Toole είπε: «Κάθε φορά που το όνομά σου θα αναφέρεται, θα ξυπνούν μνήμες του κακού που έχεις κάνει». «Αυτό που θα θυμούνται όλοι είναι οι φόνοι που διέπραξες κατά αθώων ανθρώπων» είπε ο δικαστής πριν ανακοίνωση της καταδίκης του Τσαρνάεφ στην εσχάτη των ποινών.

Βαθειά συγκίνηση επικράτησε στο δικαστήριο όταν έλαβε τον λόγο ο πατέρας του οκτάχρονου θύματος Martin Richard, Bill.

Ο ίδιος, απευθυνόμενος στον καταδικασθέντα είπε: «Θα μπορούσες να έχεις αλλάξει τη γνώμη σου και να μην πυροδοτήσεις αυτές τις βόμβες, επιδεικνύοντας ανθρωπιά. Δεν το έκανες. Επέλεξε να μην κάνει τίποτα για να τα αποτρέψει όλα αυτά. Επέλεξε το μίσος, την καταστροφή. Όλα αυτά τον βαραίνουν. Εμείς επιλέγουμε την καλοσύνη, την ειρήνη».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο 21χρονος πρώην φοιτητής είναι ο πρώτος που θα εκτελεσθεί για υπόθεση τρομοκρατίας, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001.

Ο ίδιος και ο αδερφός του, Τάμερλαν, ο οποίος πέθανε λίγο μετά την επίθεση και κατά τη διάρκεια καταδίωξής του από την αστυνομία, πυροδότησαν δύο βόμβες στην γραμμή τερματισμού του Μαραθωνίου της Βοστόνης τον Απρίλιο του 2013.

Από την επίθεση έχασαν τη ζωή τους -εκτός από τον οκτάχρονο- και δύο γυναίκες, ενώ τραυματίστηκαν πάνω από 260 πολίτες – εκ των οποίων οι 17 ακρωτηριάστηκαν.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης