Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκονται όλες οι μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ καθώς και οι σημαντικότερες πρωτεύουσες του πλανήτη μετά το διπλό βομβιστικό χτύπημα στη Βοστώνη, που επανέφερε στη μνήμη τις εφιαλτικές ώρες της 11ης Σεπτεμβρίου. Ιδιαίτερα μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί στην Ουάσινγκτον – όπου ο Λευκός Οίκος φυλάσσεται από Ειδικές Δυνάμεις του Στρατού – όπως επίσης στη Νέα Υόρκη, στο Λος Άντζελες αλλά και στις πρεσβείες στο Παρίσι και στο Λονδίνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση πτήσεων πάνω από την πόλη της Βοστώνης μέχρι του ύψους των 3.000 ποδών. Το ιστορικό κέντρο της πόλης είναι αποκλεισμένο από τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες διεξάγουν εξονυχιστικές έρευνες σε ακτίνα 15 οικοδομικών τετραγώνων από τα σημεία των εκρήξεων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εκρηκτικοί μηχανισμοί περιείχαν καρφιά, λεπίδες ξυραφιών και φερμουάρ – σύμφωνα με τη «Le Monde» – και πυροδοτήθηκαν εξ αποστάσεως. Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Wall Street Journal», τουλάχιστον πέντε εκρηκτικοί μηχανισμοί εντοπίστηκαν και απενεργοποιήθηκαν από ομάδα πυροτεχνουργών.

Από τους 176 τραυματίες εξακολουθούν να βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση οι 17, εκ των οποίων οι δέκα έχουν υποβληθεί σε ακρωτηριασμό. Μεταξύ των τριών νεκρών από τη βομβιστική ενέργεια είναι ένα αγοράκι 8 ετών, ενώ στο νοσοκομείο νοσηλεύονται η μητέρα του και η αδελφή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η διεύθυνση της βιβλιοθήκης JFK μέσω twiiter ανακοίνωσε πως η έκρηξη που σημειώθηκε στο κτήριο μία ώρα μετά την επίθεση στον μαραθώνιο δεν σχετίζεται με αυτήν, αλλά προήλθε από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο τεχνικό τμήμα της βιβλιοθήκης.

Όπως μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC, ο ένας από τους δύο εκρηκτικούς μηχανισμούς που εξερράγη είχε τοποθετηθεί μέσα σε μεταλλικό κάδο απορριμμάτων. Πλέον, το ενδιαφέρον των Αρχών εστιάζεται στην ανάλυση του οπτικοακουστικού υλικού από τις κάμερες ασφαλείας. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αστυνομίας της Βοστώνης, Έντουαρντ Ντέιβις, δεν υπήρχε καμία ένδειξη ή πληροφορία στις μυστικές υπηρεσίες για ενδεχόμενο «χτύπημα» στη διάρκεια της αθλητικής διοργάνωσης.

(Πρώτα πλάνα από το κέντρο της Βοστώνης)

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο πρόεδρος των Η.Π.Α. Μπαράκ Ομπάμα ξεκαθάρισε πως οι ένοχοι θα οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης, αποφεύγοντας ωστόσο να αναφέρει επίσημα πως πρόκειται για επίθεση κάποιας μεγάλης τρομοκρατικής οργάνωσης.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η επίσημη ενημέρωση από την αστυνομία της Βοστώνης, όπου επισημαίνεται μεταξύ άλλων πως όλα τα ενδεχόμενα εξετάζονται. Ωστόσο, ήδη αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου χαρακτηρίζουν ως «τρομοκρατική» την τοποθέτηση πολλαπλών εκρηκτικών μηχανισμών, υπογραμμίζοντας πως επρόκειτο για προμελετημένο «χτύπημα».

Οι φράσεις του προέδρου Ομπάμα, λίγο μετά τις εκρήξεις στη Βοστώνη ήταν σύντομες, σοβαρές και έτειναν να μην δημιουργήσουν αίσθημα τρόμου και πανικού στις ΗΠΑ, σχολιάζει το BBC.

Πολλά θα λεχθούν τιε επόμενες ημέρες για τα τρομερά εγκλήματα σαν το χτεσινό. Επεισόδια που μπορούν να προκαλέσουν συσπέιρωση στον αμερικανικό λαό, αλλά ενδεχομένως να προκαλέσουν έντονες αντιδράσεις για την αντιμετώπιση του ζητήματος από τον Πρόεδρο. Εκεί ακριβώς έγκειται και η δυσκολία για τον πρόεδρο των ΗΠΑ να βρει τον σωστό τόνο μέσα σε ατμόσφαιρα αβεβαιότητας που έχει δημιουργηθεί για την ασφάλεια των πολιτών. Για το λόγο αυτόν πιστεύεται πως ο Ομπάμα δεν χρησιμοποίησε τη λέξη «τρομοκρατία», παρ’ όλο που για τον ίδιο λόγο επικρίθηκε από πολλούς σχολιαστές. Γι’ αυτό αμέσως μετά τις δηλώσεις του Ομπάμα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου έσπευσε να δηλώσει ότι οι εκρήξεις στην Βοστώνη, αντιμετωπίζονται ως «πράξη τρομοκρατίας».

Σύμφωνα με το CNN, αξιωματούχοι του FBI, που έχουν αναλάβει πλέον τη διαλεύκανση της υπόθεσης, έκαναν λόγο λίγο μετά τις 05.30 τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδος, για «έρευνα μιας εν δυνάμει “τρομοκρατικής” επίθεσης».

Το Γενικό Προξενείο της Βοστώνης λειτούργησε με προσωπικό ασφαλείας, όπως γίνεται κάθε χρόνο την ημέρα του μαραθωνίου. Η σημερινή ημέρα θεωρείται μια από τις σημαντικότερες για τους κατοίκους στην πολιτεία της Μασαχουσέτης και περιλαμβάνει πληθώρα εορταστικών εκδηλώσεων.

Με περισσότερους από 27.000 αθλητές να τρέχουν στον διεθνή μαραθώνιο και χιλιάδες θεατές να βρίσκονται δεξιά και αριστερά της διαδρομής, η κατάσταση δεν άργησε να βγει εκτός ελέγχου μετά τις δύο διαδοχικές εκρήξεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μαραθώνιος της Βοστώνης διεξάγεται την «Ημέρα των Πατριωτών» (Patriot’s Day ή Patriots’ Day) κάθε τρίτη Δευτέρα του Απριλίου, από το 1897. Oι πολιτείες της Μασαχουσέτης και του Μέιν τιμούν κατ’ αυτόν τον τρόπο τους πεσόντες των μαχών του Lexington και του Concord που σημειώθηκαν το 1775 κοντά στη Βοστώνη. Ο αγώνας που θεωρείται από τα μεγαλύτερα αθλητικά γεγονότα των ΗΠΑ σε ετήσια βάση ξεκινά από το Hopkinton και ολοκληρώνεται στην Copley Square, ενώ προσελκύει περίπου μισό εκατομμύριο θεατές και περίπου 20.000 συμμετέχοντες κατά μέσο όρο.

(Η στιγμή της πρώτης έκρηξης λίγο πριν από τον τερματισμό)


Διαψεύστηκαν οι πληροφορίες για τη σύλληψη υπόπτου
Αμερικανικές εφημερίδες ανέφεραν σε δημοσιεύματά τους πως υπήρχαν πληροφορίες ότι οι Αρχές είχαν προχωρήσει στην προσαγωγή ενός υπόπτου για τις επιθέσεις στον μαραθώνιο. Ειδικότερα, γινόταν λόγος για έναν άνδρα, ο οποίος επέβαινε σ’ ένα λευκό όχημα, τύπου βαν, που εντοπίστηκε κοντά στον τόπο της τραγωδίας και, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν αραβικής καταγωγής. Τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα μεταδίδουν δηλώσεις των τοπικών Αρχών, σύμφωνα τις οποίες «οι πολίτες πρέπει να παραμείνουν στα σπίτια τους».

Τοπικό κανάλι μετέδωσε ότι οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν έρευνα σε ένα διαμέρισμα στο Ρεβίρ. Η αστυνομία της Μασαχουσέτης επιβεβαίωσε ότι εκδόθηκε ένα ένταλμα για έρευνα σε σχέση με την υπόθεση στο Ρεβίρ, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Βίντεο και φωτογραφίες από τον μαραθώνιο της Βοστώνης μελετούν Αμερικανοί ερευνητές με επικεφαλής το FBI, αναζητώντας στοιχεία για να εντοπίσουν τους υπευθύνους των εκρήξεων.

Οι Ταλιμπάν αρνούνται οποιαδήποτε ανάμειξη

Οι Ταλιμπάν του Πακιστάν, οι οποίοι συνδέονται με την αποτυχημένη απόπειρα επίθεσης με παγιδευμένο αυτοκίνητο τον Μάιο του 2010 στην Τimes Square της Νέας Υόρκης, αρνήθηκαν σήμερα οποιαδήποτε ανάμειξη στις δύο φονικές εκρήξεις που σημειώθηκαν χθες στη διάρκεια του μαραθωνίου της Βοστώνης.

«Είμαστε υπέρ των επιθέσεων εναντίον των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, όμως δεν είμαστε αναμεμειγμένοι σ’ αυτήν την επίθεση» δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Εχσανουλάχ Εχσάν, εκπρόσωπος του κινήματος ΤΤΡ των Πακιστανών Ταλιμπάν.

Η επίσημη ανακοίνωση του FBI – παράρτημα Βοστώνης

Η επίσημη σελίδα του FBI της Βοστώνης αναφέρει: «Το FBI βοηθά την αστυνομική υπηρεσία της Βοστώνης αναφορικά με τις εκρήξεις στον τερματισμό της διαδρομής του μαραθωνίου και αλλού. Το τμήμα του FBI Βοστώνης παραμένει επί τόπου.

Πρόκειται για μια πολυεπίπεδη συνεργασία του FBI με τις τοπικές αστυνομικές υπηρεσίες, προκειμένου να τους διατεθεί οποιαδήποτε βοήθεια, όσο η κατάσταση παραμένει ρευστή, αφού δεν έχουν διαπιστωθεί ακόμη τα πρόσωπα και τα αίτια που προκάλεσαν την τρομοκρατική αυτή ενέργεια.

Το FBI αμέσως έθεσε στη διάθεση του κοινού τον αριθμό τηλεφώνου 1-800-CALL-FBI (1-800-225-5324) – πατήστε το #3, για οποιονδήποτε έχει οποιαδήποτε σχετική πληροφορία ή φωτογραφία από κινητό για τις εκρήξεις – επειδή θεωρεί πως οποιαδήποτε πληροφορία, ακόμα και η πιο μικρή λεπτομέρεια, έχει σημασία.

Επίσης, για τον ίδιο λόγο, από τα αμερικανικά Μέσα δίνεται στη δημοσιότητα και ο αριθμός τηλεφώνου των αστυνομικών υπηρεσιών της Βοστώνης, (617) 343-4520.

Οι σημαντικότερες βομβιστικές επιθέσεις στις ΗΠΑ

  • 16 Σεπτεμβρίου 1920: έκρηξη βόμβας στη Γουόλ Στριτ σκοτώνει 40 ανθρώπους και τραυματίζει περίπου 100 – η επίθεση αποδόθηκε από την αστυνομία σε αναρχικούς

  • 24 Αυγούστου 1970: ερευνητής στο πανεπιστήμιο του Μάντισον στο Γουισκόνσιν σκοτώθηκε από έκρηξη βόμβας που είχαν τοποθετήσει ακτιβιστές-ειρηνιστές

  • 24 Ιανουαρίου 1975: έκρηξη σε εστιατόριο της Νέας Υόρκης προκαλεί τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων – είναι μια από τις 49 επιθέσεις ανάμεσα στο 1974 και το 1977 που αποδίδονται στην εθνικιστική οργάνωση Ένοπλες Δυνάμεις Εθνικής Απελευθέρωσης του Πουέρτο Ρίκο (FALN)

  • 29 Δεκεμβρίου 1975: βομβιστική επίθεση με 11 νεκρούς και 75 τραυματίες σε χώρο φύλαξης αποσκευών στο αεροδρόμιο Λα Γκουάρντια της Νέας Υόρκης

  • 16 Μαΐου 1981: έκρηξη στις τουαλέτες του τερματικού της Pan Am στο αεροδρόμιο Κένεντι της Νέας Υόρκης: ένας νεκρός – την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε η οργάνωση «Ένοπλη Πορτορικανική Αντίσταση»

  • 26 Φεβρουαρίου 1993: επίθεση εναντίον ενός από τους Δίδυμους Πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου προκαλεί τον θάνατο έξι ανθρώπων και τον τραυματισμό περίπου χιλίων – η βόμβα είχε τοποθετηθεί στον υπόγειο χώρο στάθμευσης, τέσσερις ισλαμιστές καταδικάστηκαν συνολικά σε κάθειρξη 240 χρόνων για την επίθεση αυτή που αποδόθηκε στην οργάνωση του Αιγύπτιου τυφλού σεΐχη Ομάρ Αμπντέλ Ραχμάν

  • 11 Σεπτεμβρίου 2001: δύο αεροσκάφη τα οποία έχουν καταλάβει μέλη της αλ Κάιντα πέφτουν πάνω στους Δίδυμους Πύργους στη Νέα Υόρκη. Ένα άλλο αεροπλάνο συντρίβεται στο Πεντάγωνο και ένα τέταρτο στην Πενσιλβάνια. Οι επιθέσεις αυτές με περίπου 3.000 νεκρούς είναι οι αιματηρότερες στην Ιστορία.

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

  Συγκλονιστικές μαρτυρίες για το μακελειό, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 16 Απριλίου 2013, 11:24
  Μακελειό στη Βοστώνη,Τρίτη, 16 Απριλίου 2013
  Πολλαπλές εκρήξεις στη Βοστώνη, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 15 Απριλίου 2013, 22:24
  «Δεν υπάρχουν πληροφορίες για Έλληνες τραυματίες», Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 16 Απριλίου 2013, 08:51

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης