Δύο εκρηκτικοί μηχανισμοί εξερράγησαν με 10 δευτερόλεπτα διαφορά ο ένας από τον άλλο κοντά στη γραμμή τερματισμού του ετήσιου μαραθωνίου της Βοστώνης. Ένας τρίτος εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη λίγο μακρύτερα, μπροστά από την βιβλιοθήκη JFK, ενώ σύμφωνα με δημοσίευμα της «Wall Street Journal» τουλάχιστον πέντε εκρηκτικοί μηχανισμοί εντοπίστηκαν και απενεργοποιήθηκαν από ομάδα πυροτεχνουργών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC, ο ένας από τους δύο εκρηκτικούς μηχανισμούς που εξερράγη είχε τοποθετηθεί μέσα σε μεταλλικό κάδο απορριμμάτων. Πλέον το ενδιαφέρον των αρχών εστιάζεται στην ανάλυση του οπτικοακουστικού υλικού από τις κάμερες ασφαλείας. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αστυνομίας της Βοστώνης, Έντουαρντ Ντέιβις, δεν υπήρχε καμία ένδειξη ή πληροφορία στις μυστικές υπηρεσίες για ενδεχόμενο «χτύπημα» στη διάρκεια της αθλητικής διοργάνωσης.

Ο αριθμός των νεκρών έχει φθάσει τους τρεις και σύμφωνα με νεώτερη ενημέρωση της αστυνομίας από τα κεντρικά της Βοστώνης δεν έχει συλληφθεί κανένας ύποπτος για τις επιθέσεις. Σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNΝ, το οποίο επικαλείται νοσοκομειακές πηγές, 144 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί. Από αυτούς 25 με 30 έχουν υποστεί ακρωτηριασμό λόγω των εκρήξεων, ενώ υπάρχουν αναφορές και για τραυματίες με εγκαύματα.

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο πρόεδρος των Η.Π.Α., Μπαράκ Ομπάμα, ξεκαθάρισε πως οι ένοχοι θα οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης, αποφεύγοντας ωστόσο να αναφέρει επίσημα πως πρόκειται για επίθεση κάποιας μεγάλης τρομοκρατικής οργάνωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η επίσημη ενημέρωση από την αστυνομία της Βοστώνης, όπου επισημαίνεται μεταξύ άλλων πως όλα τα ενδεχόμενα εξετάζονται. Ωστόσο, ήδη αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου χαρακτηρίζουν ως «τρομοκρατική» την τοποθέτηση πολλαπλών εκρηκτικών μηχανισμών, υπογραμμίζοντας πως επρόκειτο για προμελετημένο «χτύπημα».

Σύμφωνα με το CNN, αξιωματούχοι του FBI, που έχουν αναλάβει πλέον τη διαυλεύκανση της υπόθεσης, έκαναν λόγο λίγο μετά τις 05.30 τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδος, για «έρευνα μιας εν δυνάμει “τρομοκρατικής” επίθεσης».

(Σοκαριστικές εικόνες μετά την πυροδότηση των εκρηκτικών μηχανισμών)

(Πρώτα πλάνα από το κέντρο της Βοστώνης)

Το κέντρο της Βοστώνης έχει αποκλειστεί, ωστόσο τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας έχουν πλέον αποκατασταθεί μετά την απόφαση των Αρχών να τα θέσουν εκτός λειτουργίας, προκειμένου να αποτρέψουν ενδεχόμενη πυροδότηση κάποιου κρυμμένου εκρηκτικού μηχανισμού. Η απαγόρευση πτήσεων πάνω από το κέντρο της πόλης συνεχίζει να βρίσκεται σε ισχύ.

Όπως εξήγησε ο επικεφαλής της αστυνομίας, Έντουαρντ Ντέιβις, σε επίσημη συνέντευξη Τύπου, λίγο μετά τις 03.40 τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδος, ο τόπος της τραγωδίας αποτελεί «σκηνή εγκλήματος» και δεν επιτρέπεται η πρόσβαση σε οποιονδήποτε δεν διαθέτει την κατάλληλη διαπίστευση. Παράλληλα, απηύθυνε εκ νέου έκκληση στον κόσμο να παραμείνει στα σπίτια του και να αναφέρει οποιαδήποτε περίεργη δραστηριότητα ή «ύποπτα δέματα» πέσουν στην αντίληψή του, ενώ ενημέρωσε πως πλέον επικεφαλής των ερευνών είναι το FBI.

Σύμφωνα με το CNN, ο δήμαρχος της πόλης έχει ενεργοποιήσει μια γραμμή εκτάκτου ανάγκης για όσους ενδιαφέρονται να μάθουν νέα για κάποιο αγαπημένο τους πρόσωπο που βρισκόταν εκεί.

Νεκρό ένα 8χρονο αγόρι

Από τις εκρήξεις έχασαν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι, εκ των οποίων ένα 8χρονο αγόρι, ωστόσο οι Αρχές αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ο αριθμός τους να αυξηθεί μέσα στις επόμενες ώρες, καθώς αρκετοί είναι αυτοί που νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.


(Σοκαρισμένοι οι συμμετέχοντες)


(Τραυματισμένοι αθλητές και θεατές πεσμένοι στο έδαφος)


(Μεταφορά τραυματία με τη βοήθεια αστυνομικών και απλών πολιτών)


(Οδύνη για την τραγωδία)

Συγκεχυμένες παραμένουν οι πληροφορίες για τον αριθμό των τραυματιών, με το CNN να αναφέρει πως 144 άνθρωποι μεταφέρθηκαν με τραύματα στα κατά τόπους νοσοκομεία. Από αυτούς οι 17 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Παράλληλα τόσο το Reuters όσο και το Associated Press μεταδίδουν ότι πάνω από 100 άνθρωποι χρειάστηκε να μεταφερθούν σε νοσοκομεία για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.


(Πεσμένος αθλητής στο έδαφος λίγο μετά την έκρηξη)


(Τρόμος ανάμεσα στους θεατές)


(Λιποθυμίες μετά τις εκρήξεις)


(Μεταφορά τραυματιών στα κατά τόπους νοσοκομεία)

Πηγές από παιδιατρικά νοσοκομεία που επικαλείται η εφημερίδα «Boston Globe», αναφέρουν ότι τουλάχιστον οκτώ παιδιά, συμπεριλαμβανομένων ενός 9χρονου κοριτσιού και τριών αγοριών, ηλικίας 7, 12, 2 ετών, βρίσκονται ανάμεσα στους τραυματίες.

(Η στιγμή της πρώτης έκρηξης λίγο πριν τον τερματισμό)

(Bίντεο – ντοκουμέντο από τη δεύτερη έκρηξη)

(Η στιγμή της δεύτερης έκρηξης)

Μαρτυρίες – ντοκουμέντο των Ελλήνων στη Βοστώνη

Ο κ. Φωτόπουλος
Το Γενικό Προξενείο της Βοστώνης τη Δευτέρα 15 Απριλίου λειτούργησε με προσωπικό ασφαλείας, όπως γίνεται κάθε χρόνο την ημέρα του Μαραθωνίου. Η σημερινή ημέρα θεωρείται μια από τις σημαντικότερες για τους κατοίκους στην πολιτεία της Μασαχουσέτης και περιλαμβάνει πλήθος εορταστικών εκδηλώσεων.

Το τμήμα έκτακτων περιστατικών ανέφερε στη zougla.gr πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για Έλληνες νεκρούς ή τραυματίες. Ο Έλληνας Γενικός Πρόξενος Ηλίας Φωτόπουλος μίλησε στη zougla.gr και ανέφερε ότι συμμετείχαν 17 Έλληνες στον μαραθώνιο. Δεν υπάρχει καμία πληροφορία για νεκρό ή τραυματία.

Ακούστε τι δήλωσε στη zougla.gr ο κ. Φωτόπουλος:

Ο κ. Νίκος Πολιάς, Έλληνας που συμμετείχε στο μαραθώνιο της Βοστώνης, μίλησε στην εκπομπή «Κίτρινος Τύπος» του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου, λίγη ώρα μετά την επίθεση:

Χάος στους δρόμους της Βοστώνης

Με περισσότερους από 27.000 αθλητές να τρέχουν στον διεθνή Μαραθώνιο και χιλιάδες θεατές να βρίσκονται δεξιά και αριστέρα της διαδρομής, η κατάσταση δεν άργησε να βγει εκτός ελέγχου μετά τις δύο διαδοχικές εκρήξεις.

Άνθρωποι μέσα στα αίματα καλούσαν απεγνωσμένα σε βοήθεια, την ίδια στιγμή που πολλοί είχαν ξεσπάσει σε λυγμούς και άλλοι έτρεχαν να βρουν ένα ασφαλές καταφύγιο.


(Αθλήτρια «λυγίζει» από την ένταση)


(Σοκαρισμένοι πολίτες απομακρύνονται από το σημείο)


(Κόσμος απομακρύνεται από τον τόπο της τραγωδίας)


(Εικόνες πανικού στις εξέδρες)

Ορισμένοι πάντως κράτησαν την ψυχραιμία τους και έτρεξαν δίπλα σε πεσμένους ανθρώπους, προκειμένου να τους βοηθήσουν. Η κινητοποίηση της αστυνομίας ήταν άμεση, με εκατοντάδες αστυνομικούς να σπεύδουν δίπλα στους τραυματίες, ενώ συνάδελφοί τους έπιαναν θέση σε κεντρικά σημεία της πόλης, έτσι ώστε να βοηθήσουν τον κόσμο να απομακρυνθεί με ασφάλεια από τον τόπο της τραγωδίας.


(Αστυνομικοί προσπαθούν να ελέγξουν την κατάσταση)


(Αίμα μετά τις εκρήξεις)

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν μία ώρα αφότου είχε τερματίσει ο πρώτος αθλητής. Στις πρώτες του δηλώσεις ο επικεφαλής της αστυνομίας της Βοστώνης ανέφερε ότι έγιναν συνολικά τρεις εκρήξεις: Οι δύο κοντά στην γραμμη τερματισμού του μαραθωνίου και η τρίτη στη βιβλιοθήκη JFK.

Όπως είπε, εξετάζεται εάν η τρίτη έκρηξη συνδέεται με τις άλλες δύο…

(Οι δηλώσεις του Έντουαρντ Ντέιβις)

Ήδη, τον γύρο του κόσμου κάνουν φωτογραφίες που δείχνουν τη στιγμή των εκρήξεων. Μια λάμψη, ένας εκκωφαντικός θόρυβος και πυκνός καπνός αρχίζει να πλημμυρίζει την ατμόσφαιρα, την ίδια στιγμή που κόσμος πέφτει κάτω τραυματισμένος.


(Ο φωτογραφικός φακός κατέγραψε τη στιγμή της έκρηξης)


(Πανδαιμόνιο μετά την έκρηξη)


(Φωτογραφία που δείχνει τη στιγμή που πυροδοτείται ο πρώτος μηχανισμός)

«Αστακός» το κέντρο της Βοστώνης

Σχεδόν αμέσως αποκλείστηκε το κέντρο της πόλης, ενώ έχει τεθεί σε εφαρμογή ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στην ευρύτερη περιοχή.

Ειδικά συνεργεία της αστυνομίας προσπάθησαν να ανακαλύψουν μηχανισμούς, οι οποίοι δεν είχαν εκραγεί. Αρχικά ανακαλύφθηκαν δύο τέτοιοι μηχανισμοί, ενώ τις πρώτες πρωινές ώρες, ώρα Ελλάδος, ο αριθμός τους ανέβηκε σε πέντε.


(Πυροτεχνουργός κατευθύνεται σ’ ένα από τα σημεία των εκρήξεων)


(Μέλη της ειδικής ομάδας αντιμετώπισης καταστροφών της αστυνομίας, S.W.A.T.)


(Αστυνομικοί στον τόπο των εκρήξεων)

(Δρακόντεια τα μέτρα Ασφαλείας)

Πλέον το κέντρο έχει αποκλειστεί και στέλεχη του FBI έχουν αναλάβει τις έρευνες. Ομάδες πυροτεχνουργών παραμένουν στο σημείο, συνεχίζοντας την έρευνα για τον εντοπισμό κρυμμένων εκρηκτικών μηχανισμών.


(Χάρτης με τα σημεία των εκρήξεων)


(Γράφημα από τα σημεία των εκρήξεων)

(Πρώτες εικόνες μετά τις εκρήξεις)

(Εναέρια πλάνα κοντά στη γραμμή του τερματισμού)

Την ίδια στιγμή ελικόπτερα της αστυνομίας πετούσαν πάνω από το σημείο όπου σημειώθηκαν οι εκρήξεις. Οι εικόνες παρέπεμπαν σε βομβαρδισμένο τοπίο, με μπάζα και κομμάτια σίδερου να έχουν γεμίσει το τμήμα της διαδρομής λίγο πριν τον τερματισμό.

(Πλάνα από ελικόπτερο)

Το ωστικό κύμα των εκρήξεων προκάλεσε καταστροφές στις προσόψεις παρακείμενων καταστημάτων.


(Σπασμένες τζαμαρίες στο κέντρο της Βοστώνης)


(Πυροτεχνουργοί επί τω έργω)

Τηλεοπτικό διάγγελμα Ομπάμα

Τηλεοπτικό διάγγελμα έδωσε στη 01.10 τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδος, ο Barack Οbama για τις εκρήξεις στον μαραθώνιο της Βοστώνης.

O πρόεδρος των Η.Π.Α εξέφρασε αρχικά τα συλληπητήριά του για τους νεκρούς που έχασαν τη ζωή τους στις επιθέσεις, υπογραμμίζοντας πως η σκέψη τόσο του ίδιου όσο και της συζύγου του, Michelle Obama, βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Μασαχουσέτης.


(Μεταφορά τραυματία με ασθενοφόρο)


(Άμεση η κινητοποίηση ιατρών και αστυνομικών)

«Ο λαός των Η.Π.Α. θα προσευχηθεί σήμερα για τη Βοστώνη», πρόσθεσε, εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητα του πως οι κάτοικοι στην πρωτεύουσα της Μασαχουσέτης θα ξεπεράσουν και αυτή την επίθεση.

«Η Βοστώνη είναι μια ανθεκτική και σκληρή πόλη. Έτσι είναι και οι πολίτες της. Ο λαός των Η.Π.Α. θα βρίσκεται δίπλα τους σε κάθε σημείο της διαδρομής», συμπλήρωσε.


(Θλίψη για την επίθεση)


(Προσευχή για τους τραυματίες)

Στη διάρκεια της σύντομης τοποθέτησής του ήταν ιδιαίτερα προσεχτικός αναφορικά με το ποιος βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις. Ειδικότερα, ο Barack Obama απέφυγε να κατονομάσει κάποια διεθνή τρομοκρατική οργάνωση, ξεκαθαρίζοντας πως οι έρευνες για το ποιος ευθύνεται για τις συγκεκριμένες επιθέσεις βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

«Ακόμα δεν γνωρίζουμε ποιος το έκανε και γιατί. Δεν πρέπει να καταλήξουμε σε γρήγορα συμπεράσματα. Αλλά μην έχετε αμφιβολία, θα το φτάσουμε ως το τέλος θα βρούμε ποιος το έκανε αυτό και γιατί», σημείωσε, προσθέτοντας ότι τόσο το FBI όσο και το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας έχουν κινητοποιηθεί για να εξετάσουν ποιοι κρύβονται πίσω από την τοποθέτηση των εκρηκτικών μηχανισμών.

Διαψεύστηκαν οι πληροφορίες για τη σύλληψη υπόπτου

Αμερικανικές εφημερίδες ανέφεραν σε δημοσιεύματά τους πως υπήρχαν πληροφορίες ότι οι Αρχές είχαν προχωρήσει στην προσαγωγή ενός υπόπτου για τις επιθέσεις στον μαραθώνιο.

Ειδικότερα, γινόταν λόγος για έναν άνδρα, ο οποίος επέβαινε σ’ ένα λευκό όχημα, τύπου βαν, που εντοπίστηκε κοντά στον τόπο της τραγωδίας και σύμφωνα με πληροφορίες ήταν αραβικής καταγωγής.

Τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα μεταδίδουν δηλώσεις των τοπικών Αρχών, σύμφωνα τις οποίες «οι πολίτες πρέπει να παραμείνουν στα σπίτια τους».

Μαζική η κινητοποίηση των Αρχών

Εικόνες από τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν εικόνες με τραυματίες και αστυνομικούς να τρέχουν προς διάφορες κατευθύνσεις και πλήθος ασθενοφόρων και πυροσβεστικών οχημάτων να σπεύδουν στο σημείο.


(Τραυματισμένη γυναίκα πεσμένη στο έδαφος)


(Τραυματιοφορείς και αστυνομικοί απομακρύνουν ένα μικρό παιδάκι)


(Καπνός μετά τις εκρήξεις)

Η κινητοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών για την αντιμετώπιση καταστάσεων εκτάκτης ανάγκης ήταν άμεση και σε αυτό βοήθησε το γεγονός πως τόσο η αστυνομία όσο και η πυροσβεστική και τα κατά τόπους νοσοκομεία βρίσκονταν σε ετοιμότητα λόγω της διεξαγωγής του μαραθωνίου.

Μέσα σε ελάχιστα λεπτά ασθενοφόρα βρέθηκαν επιτόπου δίπλα στους τραυματίες και περιπολικά τοποθετήθηκαν σε στρατηγικά σημεία του κέντρου.


(Άμεση η κινητοποίηση των ασθενοφόρων)


(Πυροσβέστες στο σημείο των εκρήξεων)

Στην επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης του μαραθωνίου στο Twitter αναφέρεται: «Δύο βόμβες εξερράγησαν κοντά στον τερματισμό του σημερινού μαραθωνίου στην Βοστώνη. Προβαίνουμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να διαπιστώσουμε τι ακριβώς συνέβη».

Ακολουθούν video με σκηνές που μεταδόθηκαν λίγο πριν τη γραμμή του τερματισμού…

Ο Λευκός Οίκος ήταν από τους πρώτους που ειδοποιήθηκε για τις τρεις εκρήξεις, δίνοντας εντολή στο FBI να αναλάβει αρχικά την επιχείρηση συλλογής πληροφοριών και στοιχείων και στη συνέχεια να δεχτεί τη συμβολή των υπολοίπων υπηρεσιών ασφαλείας των Η.Π.Α..

Παράλληλα, αυξήθηκαν τα μέτρα ασφαλείας σε Ν. Υόρκη και Ουάσινγκτον. Ο Μπαράκ Ομπάμα ενημερώθηκε από τον διευθυντή του FBI, Μπομπ Μιούλερ και την επικεφαλής του τομέα Εσωτερικής Ασφάλειας,Τζάνετ Ναπολιτάνο, σχετικά με τα γεγονότα της Βοστώνης, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Σχεδόν αμέσως απαγορεύθηκαν οι πτήσεις σε μία ακτίνα που καλύπτει το ευρύτερο κέντρο της Βοστώνης για όλα τα αεροσκάφη, η οποία συνεχίζει να βρίσκεται σε ισχύ.

Ακολουθούν εικόνες από τον τόπο της τραγωδίας…

Διαβάστε επίσης Πολλαπλές εκρήξεις στη Βοστώνη, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 15 Απριλίου 2013, 22:24

Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου – Mαριάννα Μαρμαρά – Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης