Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι ένα από τα πλοία της ξεκίνησε έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο κοντά στην ίδια περιοχή που πραγματοποιεί έρευνες και η Κυπριακή Δημοκρατία.

Τούρκοι αξιωματούχοι ανέφεραν την Τρίτη ότι το ερευνητικό πλοίο Πίρι Ρέις άρχισε έρευνες με στρατιωτική προστασία στην ανατολική Μεσόγειο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα, ένας από τους ηγέτες των τουρκοκυπρίων, ο Ιρσέν Κιουτσούκ, δήλωσε ότι το πλοίο ξεκίνησε έρευνες, αλλά δεν ανέφερε που ακριβώς.

Η αποστολή του Πίρι Ρέις άρχισε την Παρασκευή μετά την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της Τουρκίας και της ηγεσίας των τουρκοκυπρίων για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αντιταχθεί στην συμφωνία, που προέκυψε ως απάντηση σε ανάλογη ενέργεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Την Τρίτη, ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, έκανε έκκληση για ψυχραιμία προκειμένου να αποφευχθεί εκτροχιασμός των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ των τουρκοκυπρίων και των ελληνοκύπριων. Όπως είπε, τα ΗΕ θα εξετάσουν τον ενδεχόμενο μεσολάβησης τους στην διαμάχη για τα ενεργειακά κοιτάσματα εάν το ζητήσουν και οι δύο πλευρές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μίτση Σκέντζου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης