Ερυθρά αγγελία της Ιντερπόλ για τον βουλευτή Μ. Στογιάνοβιτς

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 26 Φεβρουαρίου 2015, 14:44
Ερυθρά αγγελία της Ιντερπόλ για τον βουλευτή Μ. Στογιάνοβιτς
Η Ιντερπόλ εξέδωσε ερυθρά αγγελία σύλληψης του βουλευτή του κυβερνώντος Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS) και προέδρου της Επιτροπής για τον Έλεγχο των Υπηρεσιών Ασφάλειας της Σερβικής Βουλής, Μόμιρ Στογιάνοβιτς.

Το διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Στογιάνοβιτς, απόστρατο στρατηγό του Γιουγκοσλαβικού Στρατού, εκδόθηκε επειδή θεωρείται ύποπτος για εγκλήματα πολέμου εναντίον άμαχου πληθυσμού στην περιοχή της Τζακόβιτσα, στο νοτιοδυτικό Κόσοβο, αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Ιντερπόλ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ντάνας» του Βελιγραδίου, το αίτημα για την έκδοση εντάλματος σύλληψης κατατέθηκε από την αποστολή της ΕΕ στο Κόσοβο (Eulex).


Στην ιστοσελίδα της ιντερπόλ αναφέρεται ότι το ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε με αίτημα «των δικαστικών αρχών, μέσω της αποστολής του ΟΗΕ στο Κόσοβο (UNMIK)».

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο του δικαστηρίου της Τζακόβιτσα, ο Μόμιρ Στογιάνοβιτς κατηγορείται για εγκλήματα που διαπράχθηκαν τον Απρίλιο του 1999 στην κοιλάδα Τσαραγκόι.

Σε δημοσίευμα της σερβικής εφημερίδας «Βέστι» της Φρανκφούρτης αναφέρεται ότι ένταλμα σύλληψης έχει εκδοθεί για τις ίδιες κατηγορίες εναντίον 15 Σέρβων, ενός Αλβανού του Κοσόβου και ενός υπηκόου Μαυροβουνίου.

Ο Μόμιρ Στογιάνοβιτς, ο οποίος γεννήθηκε στη Τζακόβιτσα του Κοσόβου, ήταν από το 1993 έως το 1996 αναπληρωτής και στη συνέχεια το 1999 διοικητής για την ασφάλεια του Σώματος της Πρίστινας του Γιουγκοσλαβικού Στρατού.

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, ο βουλευτής του SNS τόνισε ότι με την έκδοση εντάλματος σύλληψης επιχειρείται η άσκηση πολιτικής πίεσης και ο εκφοβισμός των Σέρβων ώστε να μην επιστρέψουν στο Κόσοβο και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει αντίδραση από το σερβικό κράτος.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 26 Φεβρουαρίου 2015, 14:47