Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε ζωντανά τις εξελίξεις από την τηλεόραση του zougla.gr

Ο Ερντογάν ανακτά τον έλεγχο στην Τουρκία μετά την αποτυχία του αιματηρού πραξικοπήματος που, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, οργανώθηκε από μερίδα πρώην και εν ενεργεία αξιωματικών του στρατού. Μάλιστα, τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης το αεροσκάφος του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο υποδέχτηκαν χιλιάδες υποστηρικτές του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Στρατός κατέλαβε κτήρια. Ελικόπτερα και αεροσκάφη έσκιζαν τον ουρανό. Πυροβολισμοί και συγκρούσεις σημειώθηκαν στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη. Τελικά, μετά τις 2.00 τα μεσάνυχτα, με τους χιλιάδες οπαδούς του Ερντογάν στους δρόμους, ουσιαστικά οι ΗΠΑ «τέλειωσαν» τους πραξικοπηματίες καθώς με δηλώσεις των Ομπάμα και Κέρι έγινε αντιληπτό ότι η κυβέρνηση Ερντογάν είχε τη στήριξή τους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ο πρόεδρος Ομπάμα συνομίλησε με τον υπουργό Εξωτερικών Κέρι και συμφώνησαν να στηρίξουν την δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση.

Νεότερες πληροφορίες μιλούν για 17 νεκρούς αστυνομικούς κατά τις συμπλοκές και για κατάρριψη ενός ελικοπτέρου που μετέφερε πέντε φαντάρουςΑπευθυνόμενος προς τον τουρκικό λαό, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι αυτό που συμβαίνει είναι παράνομο και διαβεβαίωσε τον κόσμο ότι θα αποκατασταθεί η τάξη. Παραδέχθηκε πάντως ότι η κατάσταση δεν ελέγχεται από αυτόν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτή τη στιγμή δίνουμε μάχη της Δημοκρατίας», είπε ο Ερντογάν. Τόνισε ότι το πραξικόπημα αυτό δεν θα πετύχει. Όσοι προσπάθησαν να κάνουν πραξικοπήματα εξαφανίστηκαν. Ο Ερντογάν είπε πως οι «πραξικοπηματίες θα πληρώσουν πολύ ακριβά την πράξη τους στα δικαστήρια και τόνισε: «Δεν πιστεύω ότι θα πετύχουν οι πραξικοπηματίες το στόχο τους».

«Θα το ξεπεράσουμε αυτό. Το Έθνος πρέπει να βγει στις πλατείες και να συγκεντρωθεί για να αντιδράσει για την απόπειρα εξέγερσης. Θα πληρώσουν υψηλότατο τίμημα οι υπεύθυνοι. Ευθύνεται το κίνημα Γκιουλέν και το πραξικόπημα είναι έργο μειοψηφίας του Στρατού» είπε χαρακτηριστικά.

Το πραξικόπημα απωθήθηκε, δήλωσε ο εκπρόσωπος Tύπου της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ, Νουχ Γιλμάζ, στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk.

Ο Γιλμάζ είπε επίσης ότι αυτοί που αποπειράθηκαν να επιβάλουν πραξικόπημα, θα δικαστούν με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας.

Η απόπειρα διάπραξης στρατιωτικού πραξικοπήματος απέτυχε και οι πραξικοπηματίες συλλαμβάνονται τώρα δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης Βασίπ Σαχίν.

Ο πρόεδρος της τουρκικής Bουλής Ισμαήλ Καχραμάν ανέφερε στον ίδιο σταθμό ότι το Kοινοβούλιο της χώρας θα συγκληθεί εκτάκτως σήμερα Σάββατο, έπειτα από την απόπειρα του πραξικοπήματος.

Δείτε live εικόνα από Άγκυρα:

Ανατολή: Αυτοί είναι οι πραξικοπηματίες

Ο πρώην νομικός σύμβουλος του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας συνταγματάρχης Μουχαρέμ Κοσέ, ο οποίος αποπέμφθηκε πριν από λίγο καιρό, είναι ο εγκέφαλος του πραξικοπήματος, υποστηρίζει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή».

Σύμφωνα με το πρακτορείο, μεταξύ των πραξικοπηματιών υπάρχουν, άλλος ένας συνταγματάρχης, ένας αντισυνταγματάρχης και ένας ταγματάρχης. Το «Ανατολή» αναφέρει ότι έχουν ήδη συλληφθεί κάποιοι από τους πραξικοπηματίες.



Το χρονικό του πραξικοπήματος


Κόκκινος συναγερμός σήμανε λίγο μετά τις 22.30 στην Τουρκία καθώς στρατιωτικές δυνάμεις και άρματα μάχης παρατάχθηκαν σε Άγκυρα, Κωνσταντινούπολη και άλλες πόλεις της χώρας. Πολίτες ανέφεραν μέσω Διαδικτύου ότι στρατιωτικά αεροσκάφη και ελικόπτερα πραγματοποιούν χαμηλές πτήσεις πάνω από την τουρκική πρωτεύουσα. 

Η γέφυρα του Βοσπόρου και η γέφυρα Φατίχ Σουλτάν Μεχμέττου στον Βόσπορο αποκλείστηκαν με ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις να παρατάσσονται στο σημείο.Το αεροδρόμιο Ατατούρκ βρίσκεται επίσης υπό τον έλεγχο του στρατού. Όλες οι πτήσεις από και προς το Ατατούρκ έχουν ματαιωθεί.

Λίγα λεπτά αργότερα, ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει την εξουσία της χώρας και επέβαλε την απαγόρευση κυκλοφορίας στη χώρα, μέσω στρατιωτικού νόμου.

Στην Άγκυρα ακούγονται πυροβολισμοί και μαρτυρίες για μάχες μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και στρατιωτών. «Υπάρχουν τανκς στους δρόμους. Υπάρχουν αναφορές για συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και του στρατού» είπε ο Ντόριαν Τζόουνς μιλώντας στο Sky News, προσθέτοντας πως λέγεται ότι η αστυνομία που περιφρουρεί το προεδρικό παλάτι έχει αφοπλιστεί.

«Έχω μιλήσει με φίλους σε ολόκληρη την πόλη και κάποιοι αναφέρουν ότι ακούγονται πυροβολισμοί στους δρόμους», συμπλήρωσε ο Βρετανός δημοσιογράφος.

Νεότερες πληροφορίες μιλούν για 17 νεκρούς αστυνομικούς κατά τις συμπλοκές στο αρχηγείο της αστυνομίας. Παράλληλα, ένα στρατιωτικό ελικόπτερο που μετέφερε πέντε φαντάρους καταρρίφθηκε από F-16.

Στα social media υπάρχουν αναφορές για μεγάλες εκρήξεις ενώ επίσης έχουν αναρτηθεί φωτογραφίες οι οποίες δείχνουν πυκνούς μαύρους καπνούς να αναδύονται από το κτήριο των Μυστικών Υπηρεσιών.

Παράλληλα, στη γέφυρα του Βοσπόρου υπάρχουν πληροφορίες ότι υπήρξαν επεισόδια ειδικών δυνάμεων και του στρατού, κατά τα οποία σημειώθηκαν πυροβολισμοί. Κατά τις συμπλοκές φέρονται να υπάρχουν νεκροί και τραυματίες, ωστόσο οι πληροφορίες δεν έχουν επαληθευτεί επίσημα.

Μετά το πρώτο σοκ αλλά και το διάγγελμα Ερντογάν αρκετοί πολίτες βγήκαν στους δρόμους κρατώντας τουρκικές σημαίες τόσο στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναρτώνται βίντεο και φωτογραφίες με πολίτες που μπαίνουν μπροστά στα άρματα μάχης, ωστόσο υπάρχουν και πληροφορίες ότι ακούγονται πυρά.

Αναφορές μιλούν για απόπειρα κατάληψης του τουρκικού Πενταγώνου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ακούστηκαν πυροβολισμοί κοντά στο Προεδρικό Μέγαρο της Τουρκίας, σε αστυνομικά τμήματα και το αρχηγείο της Αστυνομίας στην Κωνσταντινούπολη. Τουρκικά ΜΜΕ μεταδίδουν ακόμη ότι υπάρχει σε εξέλιξη ομηρία στο Γενικό Επιτελείο του Στρατού. στην Άγκυρα. Μεταξύ των ομήρων φέρεται, σύμφωνα με το CNN Turk, να βρίσκεται και ο αρχηγός του στρατού, Χουλουσί Ακάρ.

Παράλληλα, οι ένοπλες δυνάμεις έχουν μπλοκάρει την πρόσβαση σε κοινωνικά μέσα δικτύωσης, όπως Facebook, Twitter και YouTube, ενώ έκλεισε και την κρατική τουρκική τηλεόραση. 

Το Sky News, που επικαλείται τουρκικά ΜΜΕ, ανέφερε ότι στρατιώτες εισήλθαν στα κεντρικά γραφεία του κυβερνώντος κόμματος στην Κωνσταντινούπολη και ζήτησαν από τους ανθρώπους που βρίσκονται εκεί, να εγκαταλείψουν το κτήριο.

Η Hürriyet έκανε πρώτη λόγο στρατιωτικό πραξικόπημα και σημείωσε ότι στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Doğan μετέβησαν δυνάμεις ασφαλείας. 

Δυνάμεις του στρατού έχουν αναπτυχθεί σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας, όπως η Τραπεζούντα και η Αττάλεια, κλείνοντας δρόμους. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει εισαγγελική εντολή να συλλαμβάνονται όσοι στρατιώτες είναι ένοπλοι και βρίσκονται στον δρόμο. 

Πανικόβλητοι πολίτες τρέχουν στα ATM και κατά πληροφορίες στις δημόσιες υπηρεσίες ο στρατός έχει πάρει τα κινητά τηλέφωνα των εργαζομένων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα σούπερ μάρκετ στα μεγάλα αστικά κέντρα παίρνουν την πρωτοβουλία να ανοίγουν μέσα στη νύχτα και ήδη ο κόσμος σπεύδει να προμηθευτεί τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Η οργάνωση που έκανε το πραξικόπημα ονομάζεται «Συμβούλιο για την Ειρήνη στην Πατρίδα». Από το 1960 μέχρι σήμερα έχουν σημειωθεί τρία στρατιωτικά πραξικοπήματα στην Τουρκία, το πρώτο το 1960, το δεύτερο το 1975 και το τρίτο το 1980.
 




Διαβάστε επίσης;

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης