Κόκκινος συναγερμός σήμανε το βράδυ της Παρασκευής στην Τουρκία καθώς ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει την εξουσία της χώρας. Τα διεθνή μέσα Ενημέρωσης μετέδωσαν εικόνες με άρματα μάχης και στρατιώτες στους δρόμους της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης. 

Στρατός και άρματα μάχης έχουν βγει στους δρόμους της Άγκυρας, της Κωνσταντινούπολης και σε διάφορες πόλεις της ΤουρκίαςΣύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Reuters, στην Άγκυρα ακούστηκαν πυροβολισμοί. Μάρτυρες αναφέρουν ότι στον εναέριο χώρο πάνω από την τουρκική πρωτεύουσα πετούν αεροσκάφη και ελικόπτερα του στρατού.

Αναφορές μιλούν για τανκ και στρατιώτες στους δρόμους καθώς και ότι υπήρξε απόπειρα κατάληψης του τουρκικού Πενταγώνου και από ακούστηκαν οι πυροβολισμοί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λίγο μετά τις 22.30 οι στρατιωτικές δυνάμεις απέκλεισαν τη γέφυρα του Βοσπόρου και τη γέφυρα Φατίχ Σουλτάν Μεχμέττου, και στρατιώτες παρατάχθηκαν στο σημείο.Το αεροδρόμιο Ατατούρκ τέθηκε επίσης υπό τον έλεγχο του στρατού. Όλες οι πτήσεις από και προς το Ατατούρκ έχουν ματαιωθεί.

Ο στρατός φέρεται να έχει διατάξει την απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα με ισχύ στρατιωτικού νόμου.

Παράλληλα, οι ένοπλες δυνάμεις μπλόκαραν την πρόσβαση σε κοινωνικά μέσα δικτύωσης, όπως Facebook, Twitter και YouTube, ενώ έκλεισαν και την κρατική τουρκική τηλεόραση. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ακούστηκαν πυροβολισμοί κοντά στο Προεδρικό Μέγαρο της Τουρκίας, σε αστυνομικά τμήματα και το αρχηγείο της Αστυνομίας στην Κωνσταντινούπολη.

Το Sky News, που επικαλείται τουρκικά ΜΜΕ, μετέδωσε ότι στρατιώτες εισήλθαν στα κεντρικά γραφεία του κυβερνώντος κόμματος στην Κωνσταντινούπολη και ζήτησαν από τους ανθρώπους που βρίσκονται εκεί, να εγκαταλείψουν το κτήριο.

Η Hürriyet έκανε πρώτη λόγο για στρατιωτικό πραξικόπημα και σημείωσε ότι στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Doğan μετέβησαν δυνάμεις ασφαλείας. 
 
Επιβλήθηκε στρατιωτικός νόμος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρουσιαστής του κρατικού τουρκικού τηλεοπτικού δικτύου TRT ανέγνωσε σε ζωντανή μετάδοση ανακοίνωση, εκτελώντας διαταγή, όπως διευκρίνισε εξαρχής, του τουρκικού στρατού, σημειώνοντας ότι επιβλήθηκε στρατιωτικός νόμος σε όλη την επικράτεια. Ο παρουσιαστής ανέφερε πως θα καταρτιστεί νέο Σύνταγμα το συντομότερο δυνατόν.

Διευκρίνισε ότι την εξουσία στην Τουρκία ανέλαβε ένα «συμβούλιο ειρήνης», το οποίο θα εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών. Ο παρουσιαστής ανέφερε πως το «συμβούλιο ειρήνης» δεν θα επιτρέψει να διαταραχθεί η δημόσια τάξη. Η ελευθερία των πολιτών είναι εγγυημένη από το «συμβούλιο ειρήνης» ανεξαρτήτως θρησκείας, φυλής ή γλώσσας.

Τουρκικά ελικόπτερα εξαπολύουν πυρ:

Δυνάμεις του στρατού αναπτύχθηκαν σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας, όπως η Τραπεζούντα και η Αττάλεια, κλείνοντας δρόμους. 

Πανικόβλητοι πολίτες τρέχουν στα ATM και κατά πληροφορίες στις δημόσιες υπηρεσίες ο στρατός έχει πάρει τα κινητά τηλέφωνα των εργαζομένων. Μάρτυρες αναφέρουν ότι τα σούπερ μάρκετ στα μεγάλα αστικά κέντρα πήραν την πρωτοβουλία  να ανοίξουν μέσα στη νύχτα και ήδη ο κόσμος σπεύδει να προμηθευτεί τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Υπάρχουν αναφορές για πυροβολισμούς κοντά στο προεδρικό παλάτι, αλλά και για έκρηξη σε συνοικία της Άγκυρας. Πηγές μιλούν για συμπλοκές και ανταλλαγή πυροβολισμών ανάμεσα σε αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Τουρκικά ΜΜΕ μεταδίδουν ακόμη ότι υπάρχει σε εξέλιξη ομηρία στο Γενικό Επιτελείο του Στρατού. στην Άγκυρα. Μεταξύ των ομήρων φέρεται, σύμφωνα με το CNN Turk, να βρίσκεται και ο αρχηγός του στρατού, Χουλουσί Ακάρ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει ήδη εισαγγελική εντολή να συλλαμβάνονται όσοι στρατιώτες είναι ένοπλοι και βρίσκονται στον δρόμο. Το κυβερνών κόμμα κάλεσε τους οπαδούς του να βγουν στους δρόμους.

Στρατός: Έχουμε αναλάβει την εξουσία της Τουρκίας

Η πλήρης ανακοίνωση των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων που δόθηκε στη δημοσιότητα ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η απόπειρα πραξικοπήματος στη χώρα αναφέρει: «Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν καταλάβει εξολοκλήρου τη διοίκηση της χώρας για να επαναφέρουν τη συνταγματική τάξη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες, το νόμο και τη γενική ασφάλεια που έχουν πληγεί.

Όλες οι διεθνείς συμφωνίες παραμένουν εν ισχύ. Ελπίζουμε πως η καλή μας σχέση με όλες τις χώρες θα συνεχιστεί.»

Ερντογάν: Είμαι καλά και ζωντανός

Περίπου 20 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, απηύθυνε διάγγελμα στον τουρκικό λαό αλλά μέσω Skype, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως βρίσκεται στην Αλικαρνασσό.

«Είμαι καλά και είμαι ζωντανός» ανέφερε ο πρόεδρος της χώρας. Ο κ. Ερντογάν είπε πως πρόκειται για «απόπειρα εξέγερσης μιας μειοψηφίας των ενόπλων δυνάμεων» και ότι «ο λαός θα δώσει τη δέουσα απάντηση».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας είπε πως οι «πραξικοπηματίες θα πληρώσουν πολύ ακριβά την πράξη τους στα δικαστήρια» και τόνισε: «Δεν πιστεύω ότι θα πετύχουν οι πραξικοπηματίες το στόχο τους».

Έκκληση Γιλντιρίμ για ηρεμία

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ ανέφερε σε δήλωσή του ότι «γίνεται μία προσπάθεια» για πραξικόπημα αλλά «η κυβέρνηση δεν θα το επιτρέψει». «Δεν θα βλάψει τίποτα την τουρκική δημοκρατία. Είναι λάθος να αποκαλέσουμε τα γεγονότα πραξικόπημα, αλλά πρόκειται για μία προσπάθεια από ένα μέρος του στρατού. Οι δυνάμεις ασφαλείας κάνουν αυτό που χρειάζεται για να επιλυθεί η κατάσταση» υπογράμμισε ο Γιλντιρίμ και απηύθυνε έκκληση για ηρεμία.

Ο δημοσιογράφοςτης Sabah Μεχμέτ Σολμάζ μετέδωσε στο twitter ότι το πραξικόπημα εκδηλώθηκε λίγες ώρες αφότου το τουρκικό Υπουργείο Δικαιοσύνης ανέσυρε φάκελο για έκδοση του Γκιουλέν από τις ΗΠΑ όπου διαμένει.

Την ίδια ώρα, τον Φετουλάχ Γκιουλέν δείχνει ο Τούρκος πρωθυπουργός ότι βρίσκεται πίσω από το πραξικόπημα στην Τουρκία. Tα πρακτορεία ειδήσεων μεταδίδουν πως ο Ερντογάν είναι καλά στην υγεία του.



Δείτε εικόνες από τις γέφυρες στον Βόσπορο:

Χρήστος Καράμπελας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης