Αισιοδοξία Hillary για τη Μιανμάρ

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου 2011, 00:31
Αισιοδοξία Hillary για τη Μιανμάρ
Την ικανοποίησή της για το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση της Μιανμάρ τους τελευταίους μήνες εξέφρασε η υπουργός Εξωτερικών των Η.Π.Α., Hillary Clinton, στη διάρκεια συνάντησής της με τον πρόεδρο της χώρας, Thein Sein.

«Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξη ότι οι μεταρρυθμίσεις που έχουν πραγματοποιηθεί από την κυβέρνηση οδηγούν προς ένα ευρύτερο άνοιγμα προς τη διεθνή κοινότητα. Βρίσκομαι εδώ γιατί ο πρόεδρος Barack Obama κι εγώ είμαστε ικανοποιημένοι από τα μέτρα που εσείς και η κυβέρνηση σας λάβατε για το καλό του λαού σας», δήλωσε.

«Η επίσκεψή σας είναι η πρώτη σε πέντε δεκαετίες. Η επίσκεψή σας είναι ιστορική και θα αποτελέσει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις των δύο χωρών», σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ασιατικής χώρας, Thein Sein.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη κορυφαίου στελέχους της αμερικανικής κυβέρνησης από το 1962. Το αεροπλάνο που μετέφερε τη Hillary Clinton, προσγειώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στην πρωτεύουσα Νάι Πι Τάου.

Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας αναμένεται να συναντηθεί με την Aung San Suu Kyi, διάσημη πολιτικό και ακτιβίστρια στην οποία έχει απονεμηθεί βραβείο Νόμπελ και η οποία βρισκόταν για πολλά χρόνια υπό κατ' οίκων περιορισμό. Στη συνέχεια θα μεταβεί στην οικονομική πρωτεύουσα της ασιατικής χώρας, Γιανκούν, προκειμένου να έχει επαφές και με άλλα κυβερνητικά στελέχη. Η επίσημη επίσκεψή της θα διαρκέσει δύο ημέρες.

Δείτε το video...


Για πολλές δεκαετίες η Βιρμανία είχε απομονωθεί από τη διεθνή κοινότητα, με το στρατιωτικό καθεστώς να αντιμετωπίζει συχνά κατηγορίες για κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Από το 2010, οι Αρχές της ασιατικής χώρας έχουν πραγματοποιήσει ένα άνοιγμα προς τη διεθνή κοινότητα, με την στρατιωτική ηγεσία να μεταβιβάζει την εξουσία στην πολιτική κυβέρνηση που προέκυψε από τις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου.

Από το καλοκαίρι, η νέα πολιτική ηγεσία έχει προχωρήσει σε διαδοχικές απελευθερώσεις «πολιτικών» κρατουμένων, με την Αντιπολίτευση όμως και αρκετές ακτιβιστικές οργανώσεις να τονίζουν ότι χρειάζονται περισσότερες προσπάθειες για εκδημοκρατισμό της χώρας.

Δείτε το video...


Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου 2011, 00:31