Έσπερ: Δεν έχει εκπονηθεί σχέδιο για να κατασχεθεί το ιρανικό δεξαμενόπλοιο Adrian Darya 1

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 6 Σεπτεμβρίου 2019, 04:21
Έσπερ: Δεν έχει εκπονηθεί σχέδιο για να κατασχεθεί το ιρανικό δεξαμενόπλοιο Adrian Darya 1

 Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν έχει πάνω στο γραφείο του κάποιο σχέδιο για την κατάσχεση του ιρανικού δεξαμενόπλοιου Adrian Darya 1, το οποίο στάθηκε τους τελευταίους μήνες η αφορμή για νέες εντάσεις μεταξύ της Τεχεράνης και δυτικών μεγάλων δυνάμεων.

Το τάνκερ, που είναι φορτωμένο με 2,1 εκατομμύρια βαρέλια ιρανικού αργού, φέρεται να έχει απενεργοποιήσει τον αναμεταδότη του στη Μεσόγειο, δυτικά της Συρίας.

Το σκάφος, το πρώην Grace 1, είχε κατασχεθεί από τις ειδικές δυνάμεις του βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού στα ανοικτά του Γιβραλτάρ την 4η Ιουλίου, καθώς υπήρχαν υποψίες πως σκόπευε να μεταφέρει αργό στη Συρία, κατά παραβίαση ευρωπαϊκών κυρώσεων. Αφέθηκε να αποπλεύσει τη 15η Αυγούστου, αφού επιδόθηκαν έγγραφες διαβεβαιώσεις από την Τεχεράνη ότι το φορτίο δεν θα παραδιδόταν στη Συρία.

Γενικά «δεν συζητάμε σχεδιασμούς, πάντως αυτήν τη στιγμή δεν έχω κανένα σχέδιο που να κάθεται πάνω στο γραφείο μου και να προβλέπει ότι θα κάνουμε κάτι τέτοιο», απάντησε ο Έσπερ σε δημοσιογράφους στο Λονδίνο ερωτηθείς εάν η Ουάσινγκτον έχει εκπονήσει σχέδιο για να καταλάβει το δεξαμενόπλοιο.

Η Ουάσινγκτον προειδοποιεί κάθε κυβέρνηση εναντίον της προσφοράς οποιασδήποτε υποστήριξης στο τάνκερ, επισημαίνοντας πως θα τη θεωρήσει υποστήριξη προς τρομοκρατική οργάνωση -οι ΗΠΑ προσέθεσαν τους Φρουρούς της Επανάστασης στον κατάλογο με τις «ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις» που καταρτίζουν εφέτος.

Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι η στρατιωτική δράση, δηλαδή μια επιχείρηση για να καταληφθεί το τάνκερ, δεν εξετάζεται εν πολλοίς από την Ουάσινγκτον, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι θα κλιμάκωνε περαιτέρω την ένταση. Ο Έσπερ είπε πως τάσσεται υπέρ των προσπαθειών της Γαλλίας και άλλων να πείσουν το Ιράν να αρχίσει διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ.

«Η προσωπική μου άποψη, αλλά δεν χαράσσω εγώ πολιτική γι’ αυτό, είναι πως αν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αν οι Γάλλοι και άλλοι έπειθαν το Ιράν να έρθει να καθίσει στο τραπέζι να μιλήσουμε, θα ήταν καλό» πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ άφησε ανοικτό την Τετάρτη το ενδεχόμενο να συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ιράν Χασάν Ροχανί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Η Τεχεράνη απορρίπτει τις απευθείας συνομιλίες, με μοναδική εξαίρεση το εντελώς απίθανο σενάριο η Ουάσινγκτον να επανενταχθεί στη συμφωνία.

Οι ΗΠΑ ασκούν ασφυκτική πίεση στο Ιράν με τις κυρώσεις από πέρυσι, όταν η Ουάσινγκτον αποχώρησε από το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης, τη συμφωνία του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Ενώ ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, προσπαθούν να περισώσουν το ΚΟΣΔ προσφέροντας στο Ιράν πιστώσεις 15 δισ. δολαρίων για να συνεχίσει να τηρεί τους όρους της συμφωνίας, αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ εξέφρασαν έντονες επιφυλάξεις για τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες αυτήν την εβδομάδα και απέκλεισαν εξαιρέσεις από τις κυρώσεις.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 6 Σεπτεμβρίου 2019, 04:25