Το Λονδίνο θα επιδιώξει να σχηματίσει μια ευρωπαϊκή αποστολή ναυτικής προστασίας για να εγγυηθεί την ασφαλή ναυσιπλοΐα στο Στενό του Ορμούζ, έπειτα από τη σύλληψη από το Ιράν ενός υπό βρετανική σημαία δεξαμενόπλοιου, σε μια πράξη «κρατικής πειρατείας» όπως την χαρακτήρισε το Λονδίνο.

Οι Ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης κατέβηκαν από ελικόπτερα και συνέλαβαν το τάνκερ Stena Impero στο Στενό του Ορμούζ την Παρασκευή, ενδεχομένως σε αντίποινα για τη σύλληψη από το βρετανικό Πολεμικό Ναυτικού ενός ιρανικού δεξαμενόπλοιου στα ανοιχτά του Γιβραλτάρ εβδομάδες νωρίτερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Με βάση το διεθνές δίκαιο το Ιράν δεν έχει κανένα δικαίωμα να παρακωλύει τη διέλευση πλοίων – πόσο μάλλον την επιβίβαση σε αυτά. Συνεπώς πρόκειται για μια πράξη κρατικής πειρατείας», δήλωσε στο κοινοβούλιο ο υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ.

«Θα επιδιώξουμε πλέον να συγκροτήσουμε μια αποστολή ναυτικής προστασίας υπό ευρωπαϊκή ηγεσία για να στηρίξουμε την ασφαλή διέλευση πληρωμάτων και εμπορευμάτων σε αυτή την καίριας σημασίας περιοχή», πρόσθεσε ο Βρετανός ΥΠΕΞ.

Όπως ανέφερε, το τελευταίο 48ωρο το Λονδίνο είχε εποικοδομητικές συζητήσεις με πολλές χώρες για το σχηματισμό αυτής της αποστολής. Επισήμανε ότι θα συζητήσει επίσης πως αυτή η πρωτοβουλία θα αλληλοσυμπληρωθεί με τις αμερικανικές προτάσεις στην περιοχή, τονίζοντας ωστόσο ότι η Βρετανία δεν θα συμμετάσχει στο σχέδιο των ΗΠΑ, καθώς επιθυμεί τη διατήρηση της πυρηνικής συμφωνίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αποστολή «δεν θα αποτελέσει μέρος της αμερικανικής πολιτικής άσκησης μέγιστης πίεσης ενάντια στο Ιράν, καθώς παραμένουμε δεσμευμένοι στη διατήρηση της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν», διευκρίνισε ο Χαντ.

Το Λονδίνο θα ζητήσει σε όλα τα υπό βρετανική σημαία πλοία να ειδοποιούν τις βρετανικές αρχές για την πρόθεση διάσχισης του Στενού του Ορμούζ, τόνισε, συμπληρώνοντας: «Τότε θα τους συμβουλεύουμε για την ασφαλέστερη οδό διέλευσης, που μπορεί να είναι να πλεύσουν σε νηοπομπή».

«Προφανώς είναι αδύνατο για το βρετανικό Πολεμικό Ναυτικό να συνοδεύει καθένα πλοίο ή να εκμηδενίσει τους κινδύνους πειρατείας», ανέφερε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης