Φυλακές της CIA στη Λιθουανία;

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 21 Αυγούστου 2009, 07:27
Φυλακές της CIA στη Λιθουανία;
Η Λιθουανία είναι μία από τις τρεις ευρωπαϊκές χώρες που φιλοξένησαν τις μυστικές φυλακές της CIA, όπου κρατούνταν ύποπτοι για συμμετοχή στο δίκτυο της Al Queda, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο ABC News, το οποίο επικαλείται πρώην αξιωματούχους της αμερικανικής Υπηρεσίας Αντικατασκοπείας.

Οκτώ άτομα κρατούνταν σε κτίριο έξω από την πόλη Βίλνιους, για περίπου ένα χρόνο, όταν και τερματίστηκε η λειτουργία των μυστικών φυλακών.

Το ABC News αναφέρει στο ρεπορτάζ του ότι ερεύνησε στοιχεία από αεροπορικές πτήσεις, που δείχνουν ότι στο συγκεκριμένο διάστημα που λειτουργούσε η μυστική φυλακή αεροσκάφη της CIA έκαναν την εμφάνισή τους στη Λιθουανία. Αξιωματούχος, τον οποίον επικαλείται το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, ανέφερε ότι η Λιθουανία συμφώνησε να φιλοξενήσει τη μυστική φυλακή για να εξασφαλίσει την υποστήριξη της κυβέρνησης Bush.

Ωστόσο, η Πρεσβεία της Λιθουανίας στην Washington διέψευσε το δημοσίευμα. Στο ίδιο μήκος κύματος ενήργησε και η CIA, η οποία από την πλευρά της το χαρακτήρισε "ανεύθυνο".

Να σημειωθεί ότι Πολωνία και Ρουμανία θεωρούνται οι άλλες δύο χώρες, οι οποίες επέτρεψαν τη λειτουργία μυστικών φυλακών σε έδαφός τους.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 21 Αυγούστου 2009, 07:27