Η πρώτη ασθενής που υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση προσώπου, η Γαλλίδα Ιζαμπέλ Ντινουάρ, απεβίωσε πριν από μερικούς μήνες “μετά από μακρά ασθένεια” ανακοίνωσε την Τρίτη το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αμιένης, στη βόρεια Γαλλία, που την παρακολουθούσε μετά την επέμβασή της.

Η Ντινουάρ ήταν ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση προσώπου, το 2005. Τότε, ήταν 38 ετών και φριχτά παραμορφωμένη μετά την επίθεση που είχε δεχτεί από τον σκύλο της ενώ ήταν αναίσθητη στο πάτωμα του σπιτιού της. Το νοσοκομείο ανακοίνωσε ότι πέθανε στις 22 Απριλίου όμως ο θάνατός της κρατήθηκε μυστικός κατόπιν αιτήματος της οικογένειάς της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα Le Figaro, που αποκάλυψε πρώτη την πληροφορία, πέρσι τον χειμώνα η Ντινουάρ είχε απορρίψει ένα τμήμα του μοσχεύματος και έχασε “ένα μέρος της κινητικότητας των χειλιών της”.

“Η ισχυρή φαρμακευτική αγωγή που έπρεπε να λαμβάνει εφ όρου ζωής για να αποτραπεί η απόρριψη του μοσχεύματος συνέβαλε στην εμφάνιση δύο καρκινικών όγκων”, σημειώνει η εφημερίδα.

Την μεταμόσχευση, που περιλάμβανε τη μύτη, το στόμα και το σαγόνι, είχε πραγματοποιήσει μια ομάδα υπό τους Γάλλους καθηγητές Ζαν Μισέλ Ντιμπερνάρ και Μπερνάρ Ντεβοσέλ. Ο Ντιμπερνάρ ήταν ο πρώτος χειρουργός που έκανε μεταμόσχευση χεριού σε ασθενή, το 1998.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης