Γαλλικό δικαστήριο αποφάνθηκε πως η Air France και η Airbus θα πρέπει να δικαστούν με κατηγορίες για «ανθρωποκτονίες εξ αμελείας» για τις έμμεσες ευθύνες τους στη συντριβή το 2009 στον Ατλαντικό Ωκεανό της πτήσης Ρίο-Παρίσι που στοίχισε τη ζωή σε 228 ανθρώπους.

Το εφετείο του Παρισιού εξέδωσε την απόφασή του έπειτα από προσφυγή Γάλλων εισαγγελέων και ανέτρεψε προηγούμενη απόφαση που είχε εκδοθεί το 2019 υπέρ της αεροπορικής εταιρείας και του κατασκευαστή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όταν ανακοινώθηκε η απόφαση, οι συγγενείς των θυμάτων που ήταν παρόντες αγκαλιάστηκαν ανακουφισμένοι με δάκρυα.

Οι δικηγόροι της Airbus Σιμόν Ντιαγέ και Αντουάν Μποκιέ ανακοίνωσαν αμέσως πως θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη κατά της απόφασης, την οποία χαρακτήρισαν «αδικαιολόγητη» και για την οποία υποστήριξαν ότι «αντιφάσκει με τους ανακριτές που γνώριζαν καλά την υπόθεση».

Η Air France διαβεβαίωσε από την πλευρά της, μέσω του δικηγόρου της Φρανσουά Σεν-Πιέρ, πως «δεν έχει διαπράξει ποινικό λάθος» και πως θα προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά της απόφασης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πτήση AF447 της Air France από το Ρίο ντε Τζανέιρο στο Παρίσι συνετρίβη την 1η Ιουνίου 2009, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους όλοι οι επιβαίνοντες.

Γάλλοι ερευνητές διαπίστωσαν πως το πλήρωμα διαχειρίστηκε εσφαλμένα τις ενδείξεις για απώλεια ταχύτητας από αισθητήρες οι οποίοι είχαν μπλοκάρει από πάγο εξαιτίας καταιγίδας, με αποτέλεσμα το αεροπλάνο να χάσει τη στήριξή του επειδή κρατούσε τη μύτη του υπερβολικά ψηλά.

«Είναι μια απέραντη ικανοποίηση το συναίσθημα ότι επιτέλους ακουστήκαμε από τη δικαιοσύνη» δήλωσε πολύ συγκινημένη η πρόεδρος της ένωσης Αλληλοβοήθεια και Αλληλεγγύη AF447 Ντανιέλ Λαμί.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης