«Γενοκτονία διέπραξαν οι Γάλλοι» λέει ο Τ. Ερντογάν

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου 2011, 13:20
«Γενοκτονία διέπραξαν οι Γάλλοι» λέει ο Τ. Ερντογάν
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε σήμερα τη Γαλλία ότι διέπραξε γενοκτονία στην Αλγερία, αντιδρώντας έτσι στη χθεσινή ψήφιση από τους Γάλλους βουλευτές της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης νομοσχεδίου που ποινικοποιεί την αμφισβήτηση της γενοκτονίας των Αρμενίων του 1915, την οποία η Άγκυρα αρνείται.

«Εκτιμάται ότι το 15% του πληθυσμού της Αλγερίας σφαγιάστηκε από τους Γάλλους από το 1945. Πρόκειται για μια γενοκτονία» δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου, αναφερόμενος στις βιαιότητες που διαπράχθηκαν κατά τη διαδικασία της ανεξαρτησίας της Αλγερίας από τη γαλλική κυριαρχία, μεταξύ 1945 και 1962.

Ο Ερντογάν είπε ακόμη ότι ο Νικολά Σαρκοζί προσπαθεί να κερδίσει ψήφους, υποδαυλίζοντας την ισλαμοφοβία και την τουρκοφοβία.

Παράλληλα, έκανε λόγο για εκλογική σκοπιμότητα από την πλευρά του Γάλλου προέδρου: «Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί άρχισε να αναζητεί εκλογικά οφέλη, χρησιμοποιώντας το μίσος για τον μουσουλμάνο και τον Τούρκο».

«Η ψήφιση που έλαβε χώρα στη Γαλλία, μια Γαλλία όπου ζουν σχεδόν πέντε εκατομμύρια μουσουλμάνοι, έδειξε σαφώς σε ποιο σημείο ο ρατσισμός, οι διακρίσεις και η ισλαμοφοβία έχουν λάβει επικίνδυνες διαστάσεις στη Γαλλία και την Ευρώπη» τόνισε.

Ο Ερντογάν κάλεσε τη Γαλλία να αναλογιστεί το δικό της παρελθόν και να αναλάβει τις ευθύνες της.
«Αν ο Γάλλος πρόεδρος δεν γνωρίζει ότι υπήρξε μια γενοκτονία, μπορεί να ρωτήσει τον πατέρα του, Παλ Σαρκοζί, ο οποίος ήταν λεγεωνάριος στην Αλγερία στη δεκαετία του 1940» πρόσθεσε.

«Είμαι βέβαιος ότι ο Παλ Σαρκοζί έχει πολλά να πει στον γιο του για τις σφαγές που διέπραξαν οι Γάλλοι στην Αλγερία».

Η Γαλλική Εθνοσυνέλευση ψήφισε χθες, Πέμπτη, νομοσχέδιο που ποινικοποιεί με φυλάκιση ενός έτους και πρόστιμο 45.000 ευρώ την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων του 1915-1917, προκαλώντας την οργή της Άγκυρας.

Η Τουρκία απορρίπτει τον γενοκτονικό χαρακτήρα των σφαγών που διαπράχθηκαν τα τελευταία χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου 2011, 14:05