Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Γκριγκόλ Βασάτζε απέρριψε την Πέμπτη τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στη Γεωργία, που κέρδισε η υποψήφια του κυβερνώντος κόμματος Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, καλώντας την Κυριακή για μια «μαζική ειρηνική διαδήλωση» στην πρωτεύουσα.

«Δεν αναγνωρίζουμε τα αποτελέσματα των εκλογών, απαιτούμε τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών», δήλωσε ο υποψήφιος, ο οποίος συγκέντρωσε το 40,39% των ψήφων στον δεύτερο γύρο, σε δηλώσεις που αναμεταδόθηκαν από την τηλεόραση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Βασάτζε, ο οποίος είχε λάβει την υποστήριξη δέκα κομμάτων της αντιπολίτευσης, κάλεσε να διοργανωθεί την Κυριακή «μια μαζική ειρηνική διαδήλωση» στην πρωτεύουσα Τμπιλίσι.

Στον πρώτο γύρο, που διεξήχθη στις 28 Οκτωβρίου, η Σαλομέ Ζουραμπισβίλι απέτυχε να συγκεντρώσει ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των ψήφων, επίδοση που είχε θεωρηθεί αποδοκιμασία για το Γεωργιανό Όνειρο που ίδρυσε ο δισεκατομμυριούχος Μπιτζίνα Ιβανισβίλι.

Πρώην στέλεχος της γαλλικής διπλωματίας, η Ζουραμπισβίλι, 66 ετών, είχε συγκεντρώσει 38,64% έναντι 37,73% του Βασάτζε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δημοσκοπήσεις έδιναν μικρό προβάδισμα στον Βασάτζε στον δεύτερο γύρο, με αποτέλεσμα ο Μπιτζίνα Ιβανισβίλι, ο οποίος επισήμως έχει αποσυρθεί από την πολιτική, να βγει δημόσια και να υποσχεθεί ότι θα αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες και θα διαγράψει τα μικρά χρέη 600.000 πολιτών στις τράπεζες.

Ένδειξη των εντάσεων που επικρατούσαν πριν από τη διεξαγωγή του δεύτερου γύρου, η αντιπολίτευση είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι εκφοβίζει τους ψηφοφόρους και είχε δηλώσει πως ακτιβιστές του Γεωργιανού Ονείρου είχαν επιτεθεί σε μέλη του κόμματος της αντιπολίτευσης.

Η Ζουραμπασβίλι δήλωσε από την πλευρά της ότι η ίδια και τα παιδιά της είχαν λάβει απειλές κατά της ζωής τους από μέλη του Ενωμένου Εθνικού Κινήματος του Βασάτζε, το οποίο ίδρυσε ο πρώην πρόεδρος, αυτοεξόριστος σήμερα, Μιχαήλ Σαακασβίλι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης