«Εάν οι Πράσινοι μπορούν να επιλέξουν (μετεκλογικά) μεταξύ του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) και της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU/CSU), εάν δηλαδή μπορούσαν να συνασπισθούν και με τους δύο, θα το κάναμε κατά προτεραιότητα με το SPD» δήλωσε ο συμπρόεδρος και συνεπικεφαλής του ψηφοδελτίου των Πρασίνων Τζεμ Εζντεμίρ σε συνέντευξή του στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk (DLF).

«Αντίστροφα, η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU/CSU) θα προτιμούσε ασφαλώς να συνασπισθεί με το Φιλελεύθερο Κόμμα (FDP)» πρόσθεσε. Υπάρχει, βέβαια, μεγαλύτερη σύμπτωση απόψεων του κόμματός του με τους σοσιαλδημοκράτες, αλλά το κόμμα του θα κατέλθει στις εκλογές ανοικτό και θα συνασπιζόταν με εκείνο το κόμμα το οποίο θα μπορούσε να κάνει περισσότερο πράξη την πράσινη πολιτική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Εζντεμίρ άσκησε εντούτοις κριτική στις προτάσεις του Μάρτιν Σουλτς για αλλαγές της Ατζέντας 2010 του πρώην -επίσης σοσιαλδημοκράτη- καγκελαρίου Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Για το θέμα της διαμάχης με την Τουρκία λόγω των συνεχών συγκρίσεων της Γερμανίας με τους ναζί εκ μέρους των Τούρκων πολιτικών, ο Πράσινος πολιτικός εξέφρασε την υποψία ότι ο πρόεδρος Ερντογάν και το κόμμα του επέλεξαν τη Γερμανία ως κύριο αντίπαλο στο εξωτερικό για εσωτερικούς λόγους. Πρότεινε, δε, να ζητηθεί ως χειρονομία καλής θελήσεως από τους Τούρκους πολιτικούς, οι οποίοι ζητούν να κάνουν προεκλογικές ομιλίες στη Γερμανία, να αφεθεί ελεύθερος ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «Die Welt» Ντενίζ Γιουτσέλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης