Γερμανία: Ακυρώθηκαν σχεδόν 900 πτήσεις της Lufthansa

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2016, 13:03
Γερμανία: Ακυρώθηκαν σχεδόν 900 πτήσεις της Lufthansa
Περίπου 900 πτήσεις καθηλώθηκαν σήμερα λόγω της απεργίας των πιλότων της Lufthansa, την ώρα που γερμανικές επιχειρήσεις κι άλλοι εργαζόμενοι στον μεγαλύτερο αερομεταφορέα της χώρας ζητούν να τερματιστούν οι κινητοποιήσεις που κοστίζουν στην εταιρεία 10-15 εκατ. ευρώ την ημέρα.

Οι πιλότοι πραγματοποίησαν τετραήμερη απεργία την περασμένη εβδομάδα και χθες προχώρησαν σε νέα κινητοποίηση με μισθολογικά αιτήματα -σε μια διαμάχη που έχει ξεκινήσει από τις αρχές του 2014-, ανεβάζοντας τον αριθμό των πτήσεων που ακυρώθηκαν κατά τον τελευταίο απεργιακό γύρο σε περίπου 4.500.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι ακυρώνει 40 πτήσεις για αύριο ως αποτέλεσμα των απεργιών αυτής της εβδομάδας. «Η Lufthansa σχεδιάζει να πραγματοποιήσει σχεδόν όλες τις προγραμματισμένες για αύριο πτήσεις της. Μόνο 40 πτήσεις ακυρώνονται λόγω των απεργιών των προηγούμενων ημερών» ανέφερε η εταιρεία σε ανάρτησή της στο Twitter.

Διευθυντικό στέλεχος της Siemens, ενός από τους βασικούς εταιρικούς πελάτες της Lufthansa, δήλωσε ότι οι απεργίες πλήττουν τη γερμανική οικονομία και την εικόνα της χώρας, και προειδοποίησε τη Lufthansa ότι πρέπει να γίνει περισσότερο αξιόπιστη.

Σύμφωνα με αναλυτές, οι κινητοποιήσεις είναι μια καλή ευκαιρία για ανταγωνιστές όπως η Ryanair και η easyJet να κερδίσουν μερίδιο αγοράς και θα μπορούσαν να σημαίνουν ότι η Lufthansa δεν θα πετύχει τον στόχο για τα εφετινά κέρδη της. Η μετοχή της σημείωσε νωρίτερα πτώση κατά 2,7%.

Το συνδικάτο των πιλότων Vereinigung Cockpit (VC) αναμένεται να πραγματοποιήσει σήμερα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης. Ενώ το συνδικάτο στέλνει μέσω του Twitter τα μηνύματα υποστήριξης από άλλα συνδικάτα χειριστών σε όλο τον κόσμο, οι Αρχές θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια αντι-διαδήλωση από το προσωπικό εδάφους της Lufthansa, που πιστεύει ότι οι πιλότοι πλήττουν την εταιρεία και θέτουν σε κίνδυνο τις θέσεις εργασίας.

Ωστόσο, θα μπορούσε να υπάρξει κάποια κινητικότητα στη διαμάχη, αφού το συνδικάτο δήλωσε πρόθυμο να συμβιβαστεί. Εκπρόσωπος της Lufthansa έκανε γνωστό ότι η αεροπορική εταιρεία αξιολογεί τα σχόλια του VC ότι θα επέστρεφε στις συζητήσεις εάν μια αύξηση μισθών της τάξεως του 5% αποτελούσε τη βάση της διαπραγμάτευσης.

Η Lufthansa έχει προτείνει την αύξηση των μισθών των πιλότων κατά 4,4% σε δύο δόσεις και την καταβολή εφάπαξ ποσού που θα ισούται με 1,8 μισθό. Το VC ζητεί ετήσια αύξηση μισθών 3,7% κατά μέσο όρο για τους 5.400 πιλότους για πενταετή περίοδο αναδρομικά από το 2012.

Πρόκειται για τη 15η απεργία από τις αρχές του 2014. Οι κινητοποιήσεις του 2015 από τους πιλότους και το προσωπικό καμπίνας επηρέασαν 7.748 πτήσεις, με το κόστος για την εταιρεία να ανέρχεται στα 231 εκατ. ευρώ.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2016, 14:14