Γερμανία: Πράσινοι και Φιλελεύθεροι κάνουν τις πρώτες παραχωρήσεις

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 8 Νοεμβρίου 2017, 09:30
Γερμανία: Πράσινοι και Φιλελεύθεροι κάνουν τις πρώτες παραχωρήσεις
Οι Πράσινοι εκδήλωσαν την πρόθεσή τους για συμβιβασμούς, σε σημαντικά για αυτούς περιβαλλοντικά ζητήματα, προκειμένου να σχηματισθεί ο λεγόμενος κυβερνητικός συνασπισμός «Τζαμάικα» (Χριστιανοδημοκράτες, Φιλελεύθεροι και Πράσινοι).

Το κόμμα δεν επιμένει πλέον στο αίτημά του να δοθεί τέλος στις μηχανές εσωτερικής καύσης για οχήματα έως το έτος 2030. Επίσης, οι Πράσινοι παραιτούνται και από την απαίτησή τους να δοθεί συγκεκριμένη ημερομηνία για τον τερματισμό της λειτουργίας μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα.

Αντ' αυτού οι Πράσινοι αναμένουν από τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Φιλελεύθερους να δεσμευθούν πως μια κυβέρνηση «Τζαμάικα» θα καταβάλει, σύμφωνα με τον συμπρόεδρο του κόμματος, «κάθε προσπάθεια», ώστε το όχημα του μέλλοντος να κινείται με μηδενικές εκπομπές ρύπων.

Πέραν αυτού, ζητούν τώρα από τα άλλα κόμματα, ως αντάλλαγμα, να προβούν και αυτά σε συμβιβασμούς, όπως για παράδειγμα στο προσφυγικό ζήτημα, κυρίως σε ό,τι αφορά στην επανένωση οικογενειών και τη δημιουργία νόμιμων οδών εξόδου.

Σε μια πρώτη αντίδραση, οι Φιλελεύθεροι χαιρέτισαν τη στάση των Πρασίνων και ανακοίνωσαν διάθεση συμβιβασμού από τη μεριά τους σε θέματα της γεωργίας, αλλά και στο ζήτημα των κινητήρων. Για παράδειγμα, θα μπορούσαν αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν βενζίνη και ντίζελ να επιβάλλονται με υψηλότερους φόρους. Διφορούμενες είναι οι αντιδράσεις των βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών. Σε αντίθεση με τον υπουργό Εσωτερικών της Βαυαρίας Γιοάχιμ Χέρμαν, που χαιρέτισε την κίνηση των Πρασίνων, ο επικεφαλής της ομάδας των Χριστιανοκοινωνιστών βουλευτών στην Μπούντεσταγκ Αλεξάντερ Ντόμπριντ διαφώνησε ότι πρόκειται για ένδειξη συμβιβασμού: «Η παραίτηση από βλακώδεις ημερομηνίες δεν συνιστά συμβιβασμό» σημείωσε.

Πάντως, αυτά τα ζητήματα, αλλά και όλο το φάσμα των βασικών θεμάτων, θα απασχολήσουν τις επόμενες ημέρες τις διαβουλεύσεις των κομμάτων, οι οποίες βρίσκονται πλέον στην αποφασιστική τους φάση. Ο χρόνος πιέζει. Πρόθεση των Χριστιανοδημοκρατών, Φιλελευθέρων και Πρασίνων είναι να καταλήξουν έως την Πέμπτη της ερχόμενης εβδομάδας σε μια συμφωνία. Με βάση αυτήν τη συμφωνία, τα εκάστοτε κομματικά όργανα θα αποφασίσουν αμέσως μετά κατά πόσο θα ξεκινήσουν τέλος του μηνός οι διαπραγματεύσεις για τη διαμόρφωση κυβερνητικού προγράμματος.

Πηγή: Deutsche Welle

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 8 Νοεμβρίου 2017, 09:45