Γερμανία: Πρώτοι οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ σε νέα δημοσκόπηση

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2017, 12:40
Γερμανία: Πρώτοι οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ σε νέα δημοσκόπηση
Άνοδο κατά 3% του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας (SPD) και πτώση δύο ποσοστιαίων μονάδων της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης Γερμανίας (CDU/CSU) καταγράφει η δημοσκόπηση του Ινστιτούτου dimap, η οποία διεξήχθη για λογαριασμό του πρώτου δημόσιου γερμανικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου ARD.

Εάν γίνονταν την ερχόμενη Κυριακή εκλογές, οι ερωτηθέντες θα ψήφιζαν τους Χριστιανοδημοκράτες σε ποσοστό 35% και τους Σοσιαλδημοκράτες κατά 23%. Τρίτο κόμμα παραμένει με 14% το λαϊκιστικό-ξενοφοβικό-αντιευρωπαϊκό Κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (ΑfD), παρά τη μείωση του ποσοστού του κατά μία ποσοστιαία μονάδα.

Οι Πράσινοι (Die Gruenen) παραμένουν σταθεροί και θα ελάμβαναν 9%. Ακολουθούν το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) με ποσοστό 8%, το οποίο καταγράφει απώλειες της τάξεως του 1%, και το Φιλελεύθερο Κόμμα της Γερμανίας (FDP) με 6%, το οποίο έχει άνοδο 1%.

Οι δημοσκόποι αποδίδουν την άνοδο του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) κατά 3 μονάδες στην επιλογή του Μάρτιν Σουλτς ως υποψήφιου καγκελαρίου.

Σύμφωνα μάλιστα με τη δημοσκόπηση του ARD την Τετάρτη, ο πρώην πρόεδρος το Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα ελάμβανε το ίδιο ποσοστό με τη νυν καγκελάριο Μέρκελ (41%), εάν εξελέγετο καγκελάριος άμεσα από τον λαό.

Τέλος, το 62% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι είναι νωρίς να αξιολογηθεί ο νέος Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ενώ το 36% εκτιμά πως μπορεί να τον αξιολογήσει. Από τους τελευταίους, το 87% θεωρεί ότι δεν θα είναι για το καλό της Γερμανίας, ενώ μόνο το 5% έχει αντίθετη άποψη. Το 8% των ψηφοφόρων θεωρεί τον Ντόναλντ Τραμπ ως μη έχοντα τα απαραίτητα προσόντα, ενώ μόνο το 15% πιστεύει ότι τα διαθέτει.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2017, 15:06